Μπορούν Εβραίοι και Αραβες να συνυπάρξουν ειρηνικά εντός των συνόρων του Ισραήλ;

Μπορούν Εβραίοι και Αραβες να συνυπάρξουν ειρηνικά εντός των συνόρων του Ισραήλ;

Από τους περίπου δέκα εκατομμύρια υπηκόους του Ισραήλ, οι περίπου δύο εκατομμύρια είναι Αραβες. Ωστόσο αυτή η συνύπαρξη πλέον δοκιμάζεται σε βαθμό πρωτοφανή

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και ο πόλεμος στη Γάζα που ακολούθησε ασκούν πια μια άνευ προηγουμένου πίεση στις σχέσεις μεταξύ των Εβραίων και των περίπου 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν μαζί τους εντός των ισραηλινών συνόρων.

Για τους μεν Εβραίους το 1948 γιορτάζεται ως έτος ίδρυσης του ισραηλινού κράτους. Για τους Παλαιστινίους ωστόσο, από την άλλη, το ίδιο έτος είναι συνώνυμο με την καταστροφή (Νάκμπα) και τον ξεριζωμό. Κι όμως, εδώ και 75 χρόνια, Εβραίοι και Αραβες συνυπάρχουν εντός των συνόρων του σημερινού Ισραήλ.

Από τους περίπου δέκα εκατομμύρια υπηκόους του Ισραήλ, οι περίπου δύο εκατομμύρια είναι Αραβες.

«Παρά τις τριβές, η συνύπαρξη στο εσωτερικό του Ισραήλ –όπου οι Παλαιστίνιοι με ισραηλινή υπηκοότητα αποτελούν το ένα πέμπτο του πληθυσμού– έχει επιβιώσει», γράφουν οι FT, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτή η συνύπαρξη δοκιμάζεται πια σε βαθμό πρωτοφανή από τα γεγονότα των δύο τελευταίων μηνών.

«Τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Παλαιστίνιοι θρηνούν πια πρωτοφανείς αριθμούς νεκρών και ο καθένας εξοργίζεται από τις επιθέσεις εναντίον του λαού του», σημειώνουν οι FT.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από σφυγμομέτρηση της ΜΚΟ aChord Centre, ο φόβος, το μίσος και η καχυποψία που νιώθουν οι Ισραηλινοί Εβραίοι για τους Αραβες συμπολίτες τους αυξήθηκαν σημαντικά από τις 7 Οκτωβρίου και έπειτα. Στις τάξεις των Αράβων Ισραηλινών ωστόσο, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε κυρίως ο φόβος αλλά όχι και το μίσος. Σημειώνεται, βέβαια, ότι πολλοί Αραβες μπορεί να φοβούνται να εκφραστούν ελεύθερα. Ωστόσο, πολλοί Παλαιστίνιοι είναι σαφές ότι δεν είδαν καθόλου θετικά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι με ισραηλινή υπηκοότητα που ζουν και εργάζονται εντός του Ισραήλ, απασχολούνται κυρίως στους κλάδους της υγείας, της φαρμακευτικής, των κατασκευών, της γεωργίας και της παροχής υπηρεσιών (τηλεφωνικά κέντρα). Ακόμη και στους χώρους εργασίας υπάρχει ωστόσο πια αυξημένη ένταση και καχυποψία, ενώ εμφανίζονται καταγγελίες για δεκάδες Αραβες που απολύθηκαν τις περασμένες εβδομάδες, κάποιοι εξ αυτών επειδή είχαν κάνει αναρτήσεις στα social media που δεν άρεσαν στους εργοδότες τους.  

«Πήγαμε 80 χρόνια πίσω», δηλώνει από την πλευρά του ο 42χρονος Σλόμο Σαλόμ, Εβραίος κρεοπώλης από την Ιερουσαλήμ, αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων, που έχουν διαρραγεί.

Η ζοφερή διάθεση είναι έκδηλη πια μεταξύ των Ισραηλινών Εβραίων όλων των πολιτικών αποχρώσεων, με φόντο μια κοινωνία η οποία έχει στραφεί προς τα δεξιά τα τελευταία 15 χρόνια.

Η Αριστερά έχει περιθωριοποιηθεί στο Ισραήλ και όσοι πιέζουν για μια πολιτική διευθέτηση Παλαιστινιακού έχουν καταστεί μειονότητα, ενώ ακόμη και όσοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους ακτιβιστές της ειρήνης τώρα, στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, δυσκολεύονται να τοποθετηθούν, όπως αναφέρουν στην ανταπόκρισή τους από την Ιερουσαλήμ οι FT.

Εβραίοι και Παλαιστίνιοι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου (όπως ο νυν υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο νυν υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ) συνδαυλίζουν την ένταση, ενώ εκατοντάδες δεξιοί Εβραίοι πρόκειται να διαδηλώσουν σήμερα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ έχοντας λάβει το «πράσινο φως» από τις Αρχές.

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είπε ότι το υπουργείο του αγόρασε 10.000 όπλα με σκοπό να τα δώσει σε Εβραίους πολίτες σε πόλεις που βρίσκονται στα σύνορα, σε πόλεις με μεικτό πληθυσμό και σε περιοχές εποίκων στη Δυτική Οχθη. Ενώ ο έποικος Μπεζαλέλ Σμότριχ, από την άλλη πλευρά, παρομοίασε τους Παλαιστινίους της Δυτικής Οχθης με «ναζί».

Ωστόσο κάποιοι προσπαθούν να δουν και κάποια θετικά ή τουλάχιστον όχι τόσο αρνητικά στοιχεία, υπογραμμίζοντας για παράδειγμα ότι παρά την ένταση ακόμη δεν έχουμε δει περιστατικά ενδοκοινοτικής βίας όπως εκείνα που είχαν λάβει χώρα σε πολλές μεικτές ισραηλινές πόλεις τον Μάιο του 2021.

«Ολα όσα πιστεύαμε είναι πια άνευ σημασίας, γίνεται επανεκκίνηση και κανείς δεν ξέρει πώς θα πάνε τα πράγματα», σχολιάζει ο 42χρονος Σλόμο Σαλόμ από την Ιερουσαλήμ, ο οποίος πριν από τις 7 Οκτωβρίου έλεγε ότι θα δεχόταν ακόμη και σφαίρα για τους Αραβες φίλους του… αλλά τώρα πια δεν είναι τόσο σίγουρος… 

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή