Οι Γάλλοι μαθαίνουν τα ντόνατ

Οι Γάλλοι μαθαίνουν τα ντόνατ

«Η Γαλλία είναι ο Ελντοράντο του αμερικανικού φαστ φουντ», εξηγεί επενδυτικός σύμβουλος για brands των ΗΠΑ που ανοίγουν στη χώρα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξημερώματα Τετάρτης στο κέντρο του Παρισιού. Τουλάχιστον 500 άτομα περιμένουν με ασυνήθιστη υπομονή σε μια τεράστια ουρά για να αγοράσουν ένα κάθε άλλο παρά γαλλικό σνακ: ένα αμερικανικό ντόνατ. Σε λίγες ώρες, επρόκειτο να γίνουν τα εγκαίνια της αλυσίδας Krispy Kreme και οι ντόπιοι, παρότι υπερήφανοι για την τοπική κουζίνα τους, αδημονούσαν να δοκιμάζουν ένα ζεστό γλασαρισμένο ντόνατ για πρωινό.

Οταν τελικά οι πόρτες άνοιξαν, οι πεινασμένοι καταναλωτές ξεχύθηκαν μέσα σαν χείμαρρος, παραγγέλνοντας τη λιχουδιά κατά δεκάδες τεμάχια για τους ίδιους και τους οικείους τους.

Πριν από μερικές δεκαετίες, μια τέτοιου είδους συνάθροιση ίσως να φάνταζε σουρεαλιστική σε μια χώρα με παράδοση στο μαγειρεμένο φαγητό, στα δείπνα διαρκείας πολλών ωρών και στην εμμονική κατανάλωση εγχώριων προϊόντων. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Η Γαλλία υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά των McDonalnd’s για το έτος 2022, αποφέροντας στον κολοσσό του γρήγορου φαγητού κέρδη 6 δισ. ευρώ προερχόμενα από τα σχεδόν 1.500 καταστήματα που διαθέτει η εταιρεία στη χώρα.

«Η Γαλλία είναι το Ελντοράντο του αμερικανικού φαστ φουντ», εξηγεί ο Χαβιέ Εξπιλί, επενδυτικός σύμβουλος που βοηθά μεγάλα αμερικανικά brands να επεκτείνουν τις δουλειές τους στη Γαλλία. «Οι συνήθειες αλλάζουν – οι άνθρωποι τρώνε πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν και αναζητούν νέες εμπειρίες. Οι αμερικανικές αλυσίδες γνωρίζουν πολύ καλά πώς να ανταποκρίνονται σε αυτή την ανάγκη».

Οι Γάλλοι μαθαίνουν τα ντόνατ-1
Υπάλληλοι της Krispy Kreme ετοιμάζονται πυρετωδώς για τα εγκαίνια της αλυσίδας που έγιναν στο Παρίσι στις 6 Δεκεμβρίου. [VIOLETTE FRANCHI / THE NEW YORK TIMES]

Τα περισσότερα άτομα που έσπευσαν να αγοράσουν τα νεοαφιχθέντα σνακ ήταν, όπως είναι λογικό, μικρής ηλικίας. «Τα ντόνατ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στη Γαλλία, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα κρουασάν και άλλα γλυκίσματα», λέει ο Αλεξάντρ Μεζουέ, γενικός διευθυντής της αλυσίδας. «Ομως η αμερικανική ποπ κουλτούρα είναι», εξηγεί. «Το κοινό μας είναι κυρίως η γενιά του Netflix. Εχουν δει όλες τις αμερικανικές σειρές. Τους αρέσουν η αμερικανική κουλτούρα και ο αμερικανικός τρόπος ζωής».

Η εταιρεία γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της γαλλικής αγοράς και δεν σκοπεύει να κάνει τα λάθη που έκαναν άλλες αλυσίδες φαστ φουντ στο παρελθόν, επιμένοντας σε ένα υπερβολικά αμερικανικό μενού. Ετσι, τα ντόνατ που θα σερβίρονται στο Παρίσι θα έχουν ενισχυμένη γεύση φρούτου στη βερσιόν με το μήλο, ενώ το γλάσο φράουλας έχει λιγότερη ζάχαρη από την αμερικανική εκδοχή του. Επιπλέον, προστέθηκε στον κατάλογο και ένα ντόνατ με τριμμένο μπισκότο τζίντζερ, ένα πολύ δημοφιλές μπισκοτάκι που σερβίρεται στα παριζιάνικα καφέ συνοδεία του καφέ.

Οι Γάλλοι μαθαίνουν τα ντόνατ-2
Φωτ. VIOLETTE FRANCHI / THE NEW YORK TIMES

Φυσικά, η εισαγωγή νέων ειδών δεν προβλέπεται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον τις διατροφικές συνήθειες των Γάλλων. Ο Νο 1 πωλητής σνακ παραμένει ο φούρνος της γειτονιάς. Τα σχεδόν 2,6 δισ. σάντουιτς με μπαγκέτα που πωλούνται κάθε χρόνο στη χώρα δεν απειλούνται, για παράδειγμα, καθόλου από το 1,4 δισ. χάμπουργκερ που καταναλώνονται το ίδιο διάστημα. Η νέα γενιά είναι πιο εξοικειωμένη με το γρήγορο φαγητό από ό,τι οι γονείς της, ενώ τα μαγειρεμένα σπιτικά γεύματα αποτελούν όλο και σπανιότερη επιλογή.

Και ο μεγάλος κερδισμένος της αλλαγής αυτής είναι οι Αμερικανοί. Περυσινές έρευνες υπολογίζουν πως το 1/3 του τζίρου από τη συνολική αγορά του φαστ φουντ πήγε σε αμερικανικές εταιρείες. Με την αμερικανική αγορά να θεωρείται πλέον κορεσμένη, η Γαλλία έχει όλα τα φόντα να γίνει η νέα «αγαπημένη πελάτισσα» του αμερικανικού γρήγορου φαγητού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή