Κυβερνοεπίθεση Ρώσων χάκερ κατά Βρετανών βουλευτών

Κυβερνοεπίθεση Ρώσων χάκερ κατά Βρετανών βουλευτών

Ομάδα Ρώσων χάκερ πραγματοποίησε ψηφιακή εισβολή στο Ινστιτούτο Κρατικών Μελετών, ενώ δύο από αυτούς αντιμετωπίζουν κυρώσεις από το Λονδίνο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βρετανούς βουλευτές, μέλη της Βουλής των Λόρδων, κρατικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους και άλλους έχουν βάλει στο ψηφιακό στόχαστρό τους Ρώσοι κατάσκοποι. Το θέμα προκάλεσε διάβημα του Φόρεϊν Οφις προς τον Ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο. Οι πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών αξιοποιούν από το 2015 μεθόδους ψηφιακής διείσδυσης με στόχο τη βρετανική πολιτική σκηνή, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Λίο Ντόερτι, ενώπιον της Βουλής.

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας FSB αξιοποιεί ψηφιακά μέσα για την παρακολούθηση πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων. Μία ομάδα Ρώσων χάκερ πραγματοποίησε ψηφιακή εισβολή στο Ινστιτούτο Κρατικών Μελετών, ενώ δύο από αυτούς αντιμετωπίζουν κυρώσεις από το Λονδίνο. Ο Ρώσος πρέσβης προσήλθε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

«Μπορώ σήμερα να επιβεβαιώσω ότι η ρωσική υπηρεσία FSB βρίσκεται πίσω από τις συστηματικές προσπάθειες παρέμβασης στις δημοκρατικές μας διαδικασίες. Εχουν βάλει στο στόχαστρό τους μέλη της Βουλής, δημοσιογράφους και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στοχεύουν επίσης προσωπικότητες και εταιρικές οντότητες προκειμένου να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες που θα αντλήσουν για να αναμειχθούν στη βρετανική πολιτική», είπε ο Ντόερτι. Ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι ομάδα χάκερ, με όνομα «Κέντρο 18», που υπάγεται στην FSB, ενεπλάκη σε ψηφιακή κατασκοπεία και ευθύνεται για τη διείσδυση σε δίκτυα Βρετανών βουλευτών.

«Η ομάδα διέρρευσε μεγάλο όγκο στοιχείων και ευαίσθητες πληροφορίες. Οι χάκερ ερεύνησαν προσεκτικά τους στόχους τους και εμφανίσθηκαν ως αξιόπιστες ηλεκτρονικές επαφές στα θύματά τους, οικοδομώντας σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, προτού τους προωθήσουν κακόβουλο λογισμικό μέσω μολυσμένου συνδέσμου στο Διαδίκτυο. Στόχοι τους ήταν συνήθως προσωπικοί λογαριασμοί. Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία επικίνδυνης, ανεξέλεγκτης και αποσταθεροποιητικής ψηφιακής δραστηριότητας», κατέληξε ο Ντόερτι μιλώντας στους βουλευτές.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Κάμερον, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, είπε: «Οι ρωσικές απόπειρες ανάμειξης στη βρετανική πολιτική είναι εντελώς ανεπίτρεπτες και απειλούν τις δημοκρατικές μας διαδικασίες. Παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, δεν καταφέραμε να δώσουμε τέλος σε αυτές τις πρακτικές».

Το 2019 ο Εργατικός Μπεν Μπράντσο είχε δηλώσει ότι πίστευε πως είχε πέσει θύμα παρακολούθησης από τη Ρωσία. Εκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής το 2020 έδειξε ότι η βρετανική κυβέρνηση και οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας δεν είχαν εντοπίσει αυτές τις προσπάθειες του Κρεμλίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή