Σερβία: Εκλογικό ντέρμπι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σερβία: Εκλογικό ντέρμπι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η ενωμένη αντιπολίτευση ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, «απειλώντας» την παράταξη του νυν προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενόψει των εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρα στη Σερβία, στις 17 Δεκεμβρίου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του 53χρονου Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να οδηγήσει τη χώρα του σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου, και όχι το 2026 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, μπορεί τελικώς να του γυρίσει μπούμερανγκ.

Η σερβική αντιπολίτευση έχει πια ενωθεί υπό το σύνθημα «Σερβία ενάντια στη Βία» (Serbia Against Violence / Srbija protiv nasilja, abbr / SPN), με φόντο δύο πρόσφατα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών που προκάλεσαν οργή αλλά και φόβο στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, 19 Σέρβοι, μεταξύ αυτών εννέα μαθητές, είχαν πέσει νεκροί από τα πυρά ενόπλων που έδρασαν κατά τρόπο μεμονωμένο, παράλογο και «τυφλό», φέρνοντας στον νου ανάλογες σκηνές από τις ΗΠΑ.

Πλέον, καθώς η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου, η ενωμένη αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι εμπνέει και ενθαρρύνει μια κουλτούρα βίας και βαρβαρότητας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το αντιπολιτευόμενο εκλογικό μπλοκ SPN, στο οποίο έχουν ενταχθεί έξι κόμματα, προσεγγίζει πια το 40%, πλησιάζοντας τη δημοσκοπικά προπορευόμενη ομάδα των πολιτικών δυνάμεων που έχουν συσπειρωθεί γύρω από το κυβερνών SNS του Βούτσιτς.  

Παράλληλα, ωστόσο, στις 17 Δεκεμβρίου διεξάγονται τοπικές εκλογές και στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας, για την εκλογή νέου δημάρχου, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο εκλεκτός του Βούτσιτς κινδυνεύει να χάσει.

Προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, ο Βούτσιτς ακολουθεί μια στρατηγική αλλεπάλληλων πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων. Από την άνοδο του κόμματός του στην κυβέρνηση το 2012 και έπειτα, η Σερβία επιστρέφει στις κάλπες κάθε περίπου δύο χρόνια κατά μέσο όρο, χωρίς καμία κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τη θητεία της και με τις προεκλογικές εκστρατείες να απομακρύνουν κάθε φορά το ενδιαφέρον από άλλα πιεστικά ζητήματα.

Η σερβική αντιπολίτευση, πάντως, από την πλευρά της, καταγγέλλει φαινόμενα διαφθοράς, βίας και υποχώρησης των δημοκρατικών θεσμών, υπογραμμίζοντας ότι αυτά μπαίνουν ως εμπόδιο στον δρόμο της σερβικής πορείας προς την ένταξη στην Ε.Ε.  

Με πληροφορίες από Politico  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή