Εύα Καϊλή: Είχε προσκαλέσει τη Ρομπέρτα Μέτσολα στο Μουντιάλ του Κατάρ

Εύα Καϊλή: Είχε προσκαλέσει τη Ρομπέρτα Μέτσολα στο Μουντιάλ του Κατάρ

Η εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο Qatargate Εύα Καϊλή είχε ρωτήσει εάν η οικογένεια της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, θα ενδιαφερόταν να λάβει προσκλήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, σύμφωνα με το Politico

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Νοέμβριος του 2022 και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του Κατάρ επρόκειτο να ξεκινήσει. Η Ντόχα βρισκόταν στο στόχαστρο διεθνών επικρίσεων, με αιχμή κυρίως το προβληματικό ιστορικό της στο μέτωπο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πίσω στις Βρυξέλλες ωστόσο, η τότε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, «προσπαθούσε σκληρά να βοηθήσει το Κατάρ να αποκτήσει φίλους στη Δύση», όπως αναφέρει το Politico.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου, η Εύα Καϊλή ήταν μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν και αργότερα κατηγορήθηκαν σε σχέση με το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει πλήξει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. εδώ και δεκαετίες (Qatargate).

Η Εύα Καϊλή, από την πλευρά της, αρνείται τις κατηγορίες ότι έλαβε χρήματα και δώρα προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα του Κατάρ. Η ίδια είπε στην αστυνομία, μετά τη σύλληψή της, ότι ήθελε απλώς να «ανοίξει διαύλους διαλόγου» μεταξύ της Ε.Ε. και του Κατάρ στο πλαίσιο της «κοινοβουλευτικής διπλωματίας».

Το Politico υποστηρίζει ωστόσο, επικαλούμενο έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την έρευνα για το Qatargate, ότι η Καϊλή προσέφερε προσκλήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Αγαπητή μου Πρόεδρε! Ελπίζω να είσαι καλά. Πρέπει να σου δώσω μια πρόσκληση για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μπορεί να ενδιαφέρεστε εσύ ή ο σύζυγός σου και τα αγόρια σου», φέρεται να γράφει η Καϊλή σε μήνυμα που έστειλε μέσω Whatsapp στη Μέτσολα στις 12 Νοεμβρίου του 2022. Στην πορεία, ακολούθησαν και άλλα μηνύματα, τα οποία όμως η κυρία Καϊλή εν συνεχεία έσβησε. Οταν ρωτήθηκε σχετικά εκ των υστέρων, η ίδια υποστήριξε ότι είναι συνήθης πρακτική για την ίδια να σβήνει τα μηνύματα στο Whatsapp.

Εύα Καϊλή: Είχε προσκαλέσει τη Ρομπέρτα Μέτσολα στο Μουντιάλ του Κατάρ-1
Η Ρομπέρτα Μέτσολα. (AP Photo/Fermin Rodriguez)

Οσο για τη Μέτσολα, εκείνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπός της, «δεν απάντησε ποτέ στο άτυπο μήνυμα που έστειλε η Καϊλή», καθώς «οποιαδήποτε αιτήματα για την παρουσία της σε επίσημες εκδηλώσεις θα πρέπει να της αποστέλλονται μέσω των επίσημων διαύλων». «Η πρόεδρος (σ.σ. του Ευρωκοινοβουλίου) δεν δέχτηκε κανένα εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Εχει καταγραφεί ότι αρνήθηκε να ταξιδέψει στο Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ», σημειώνει η πλευρά της Ρομπέρτα Μέτσολα διά του εκπροσώπου της.

Η Εύα Καϊλή είχε ωστόσο προσφέρει προσκλήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο και σε έναν από τους κορυφαίους τότε συνεργάτες της Μέτσολα, τον Αλεσάντρο Τσιοτσέτι, ο οποίος όμως δεν τις δέχθηκε.

Πηγή: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή