Τουρκία: Ποιους υποψηφίους θα στηρίξει η αντιπολίτευση στις δημοτικές εκλογές;

Τουρκία: Ποιους υποψηφίους θα στηρίξει η αντιπολίτευση στις δημοτικές εκλογές;

Το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ και οι Κούρδοι επιμένουν ότι θα κατέβουν με δικούς τους υποψηφίους. Σύννεφα πάνω από την υποψηφιότητα του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου, τα μεγάλα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης παραμένουν διχασμένα ως προς τους υποψηφίους που πρόκειται να στηρίξουν στις επερχόμενες κάλπες.

Η επικεφαλής του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, είχε συνάντηση με τον νέο ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, μια συνάντηση από την οποία ωστόσο δεν βγήκε λευκός καπνός.

Τόσο το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ όσο και το Λαϊκό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας – HEDEP (η παράταξη που έχει πια πάρει τη θέση του HDP) ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι θα κατεβάσουν δικούς τους υποψηφίους στις επερχόμενες εκλογές του 2024, με το Καλό Κόμμα μάλιστα να απορρίπτει σχετική πρόταση συμπόρευσης που του έγινε από το CHP.

Τι θα γίνει, όμως, στους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους της Τουρκίας όπως είναι εκείνοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης στους οποίους είχε ηττηθεί το AKP του Ερντογάν το 2019; Θα μπορούσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προέρχεται από το CHP, να επανεκλεγεί στην Κωνσταντινούπολη χωρίς τη στήριξη των ψηφοφόρων της Ακσενσέρ και των Κούρδων; Θα μπορούσε ο Μανσούρ Γιαβάς να επιτύχει το ίδιο στην Άγκυρα;

Προς το παρόν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν να ακολουθούν χωριστές πορείες. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, επισήμως ή ατύπως, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις, όπως λέγεται…  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή