Εκλογές στην Αίγυπτο: Προς μια νέα, τρίτη θητεία ο Σίσι

Εκλογές στην Αίγυπτο: Προς μια νέα, τρίτη θητεία ο Σίσι

Η Αίγυπτος πάει σε προεδρικές εκλογές στις 10 - 12 Δεκεμβρίου, με τον νυν πρόεδρο να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, παρά τα οικονομικά προβλήματα.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αίγυπτος πάει σε προεδρικές εκλογές τις προσεχείς μέρες, με τον νυν πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, που διεκδικεί μια τρίτη θητεία στην προεδρία, να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, παρά την κοινωνική δυσαρέσκεια που εντείνεται με φόντο τα προβλήματα στην οικονομία της χώρας.

Από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη (10 – 12 Δεκεμβρίου), οι Αιγύπτιοι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις προεδρικούς υποψηφίους: τον 69χρονο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, και τρεις άλλους – σε έναν βαθμό άγνωστους στον πολύ κόσμο – υποψηφίους (τον Φαρίντ Ζαχράν, τον Χάζεμ Ομάρ, τον Α. Σ. Γιαμαμα).

Τα τελικά αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν στις 18 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2014 και του 2018, ο Σίσι είχε επικρατήσει με ποσοστό περίπου 97%.

Ωστόσο, εν έτει 2023, ο πληθωρισμός στην Αίγυπτο «τρέχει» με 40%, η υποτίμηση του αιγυπτιακού νομίσματος κατά 50% έχει προκαλέσει αύξηση στις τιμές και ο ιδιωτικός τομέας δεν σταματά να συρρικνώνεται. Ενώ οι δημόσιες επιδοτήσεις, από την άλλη πλευρά, εξαφανίζονται υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Αντιλαμβανόμενος τις οικονομικές προσδοκίες των ψηφοφόρων, ο προεδρικός υποψήφιος Χάζεμ Όμαρ διαβεβαίωσε πως η «πρώτη απόφασή» του, αν εκλεγεί, θα είναι «ο έλεγχος του πληθωρισμού μέσω της κατάργησης του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα». Ο Όμαρ έκανε τη δήλωση αυτή στη διάρκεια του μοναδικού τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, στο οποίο ο Σίσι έστειλε να τον εκπροσωπήσει ένα μέλος της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ένας άλλος υποψήφιος, ο Φαρίντ Ζαχράν, επικεφαλής ενός μικρού αριστερού κόμματος, υποσχέθηκε από την πλευρά του «την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων συνείδησης», οι οποίοι υπολογίζονται σε χιλιάδες μετά την άνοδο του Σίσι στην εξουσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή