Ερντογάν: Καναδάς και ΗΠΑ συνδέουν τις εξαγωγές καμερών drone με ένταξη της Σουηδίας

Ερντογάν: Καναδάς και ΗΠΑ συνδέουν τις εξαγωγές καμερών drone με ένταξη της Σουηδίας

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι η Αγκυρα πρέπει να επικυρώσει την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προτού ο Καναδάς δώσει πράσινο φως για εξαγωγές καμερών drone στην Τουρκία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι η Αγκυρα πρέπει να επικυρώσει την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προτού ο Καναδάς δώσει το πράσινο φως για τις εξαγωγές καμερών drone στην Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια πτήσης από την Αθήνα αργά την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι σχετικά με το ζήτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρόκειται να ληφθεί απόφαση από το Κοινοβούλιο της χώρας του. Καθώς και ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει σταλεί στην τουρκική Βουλή από τα τέλη Οκτωβρίου.

Οταν ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί σε διάσκεψη του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο ότι η Σουηδία θα πάρει τελικά το πράσινο φως, ο Καναδάς, μέλος του ΝΑΤΟ, συμφώνησε να ξαναρχίσει συνομιλίες με την Τουρκία για την άρση των ελέγχων εξαγωγών εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων καμερών.

«Στο ζήτημα των καμερών drone που θέλαμε από αυτούς, ο Καναδάς επιμένει: Σουηδία, Σουηδία. Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν το ίδιο πράγμα», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Κάντε αυτό που πρέπει με αλληλεγγύη»

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ζητήσει από τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει μαχητικά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει πει «ναι» στην πώληση των μαχητικών, αξίας 20 δισ. δολ., ωστόσο, έχουν εκφραστεί προβληματισμοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με την καθυστέρηση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ λόγω του μπλοκαρίσματος του αιτήματος της Σουηδίας από την Τουρκία.

«Αν έχετε το Κογκρέσο σας, έχω το Κοινοβούλιό μου. Λέτε ότι θα κάνετε βήμα στο θέμα των F-16 αφού περάσετε από το Κογκρέσο. Εχω επίσης ένα Κοινοβούλιο» ανέφερε ο Ερντογάν.

«Αν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, τότε κάντε αυτό που πρέπει με αλληλεγγύη, και το Κοινοβούλιό μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT