Ακτιβιστές «έβαψαν πράσινο» το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας

Ακτιβιστές «έβαψαν πράσινο» το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας

Κατηγορούνται για διακοπή λειτουργίας των πλωτών μέσων μεταφοράς, για διαδήλωση χωρίς άδεια, για διάχυση επικίνδυνων ουσιών και για άσκηση βίας.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σειρά αδικημάτων κατηγορούνται οι 28 ακτιβιστές που χθες «έβαψαν πράσινη» τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στη Ρώμη, στο Μιλάνο και στο Τορίνο.

«COP28: Ενώ η κυβέρνηση μιλάει, εμείς κρεμόμαστε από μια κλωστή», ήταν το μήνυμα που ήταν γραμμένο στο πανό που κρέμασαν από τη γέφυρα Ριάλτο οι ακτιβιστές.

Τα μέλη της οργάνωσης «Extinction Rebellion» κατηγορούνται από την εισαγγελία της Γαληνοτάτης για διακοπή λειτουργίας των πλωτών μέσων μεταφοράς, για διαδήλωση η οποία δεν είχε λάβει την προβλεπόμενη άδεια, για διάχυση επικίνδυνων ουσιών, αλλά και για άσκηση βίας.

Οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές προσήχθησαν το Σάββατο στην αστυνομική διεύθυνση της Βενετίας, όπου και παρέμειναν για έξι ώρες. Για πέντε από αυτούς εκδόθηκε και απόφαση η οποία προβλέπει ότι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στη Βενετία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ακτιβιστές «έβαψαν πράσινο» το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας-1
REUTERS/Manuel Silvestri

Από την πλευρά της, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για κατηγορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τη δράση τους». Ειδικότερα, δήλωσε ότι το οπτικό αποτέλεσμα που δημιουργήθηκε προέρχεται από μια χρωστική ουσία που είναι ακίνδυνη και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για τον εντοπισμό αντικειμένων στο νερό.

«Η Βενετία είναι μια εύθραυστη πόλη, που πρέπει να την αγαπάμε και να τη σεβόμαστε! Φτάνει πια», δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουγκνάρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή