Δημοσκόπηση – ΗΠΑ: Ανησυχούν για την οικονομία, θεωρούν «υπερβολική» τη βοήθεια προς Ουκρανία και Ισραήλ

Δημοσκόπηση – ΗΠΑ: Ανησυχούν για την οικονομία, θεωρούν «υπερβολική» τη βοήθεια προς Ουκρανία και Ισραήλ

Τα υψηλά επίπεδα αντίθεσης στη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και την Ουκρανία εκδηλώνονται μέσα σε ένα πλαίσιο εντεινόμενης ανησυχίας για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ψηφοφόροι εκτιμούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν «υπερβολικά πολλά» ως βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν οι εταιρείες Global Strategy Group και North Star Opinion Research στις αρχές Δεκεμβρίου για λογαριασμό των Financial Times και της σχολής Michigan Ross του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.  

Πιο συγκεκριμένα, το 48% των ερωτηθέντων παρουσιάζεται να εκτιμά ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν «υπερβολικά πολλά» σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Στον αντίποδα, το 27% υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον ξοδεύει το «σωστό ποσό», ενώ υπάρχει και ένα 11% που είναι της άποψης ότι η αμερικανική ηγεσία θα έπρεπε να ξοδεύει ακόμη περισσότερα.

Αξιολογώντας τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης, οι FT βλέπουν «εμπόδια» για τον Λευκό Οίκο και ρήγματα αστάθειας στην αμερικανική στήριξη προς την Ουκρανία, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον αύριο, Τρίτη, με στόχο να καταφέρει να εξασφαλίσει περισσότερη χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων το 65% λέει ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά για την Ουκρανία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32% στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Κι αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο δαπανών ύψους 111 δισ. δολαρίων που θα περιλαμβάνει περίπου 60 δισ. δολάρια για το Κίεβο, καθώς και χρηματοδότηση για το Ισραήλ και την Ταϊβάν. Προκειμένου να πείσει τους Ρεπουμπλικανούς να πουν το «ναι», ο Λευκός Οίκος προτείνει παράλληλα να δοθούν δισεκατομμύρια δολάρια και για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση (FT-Michigan Ross) ωστόσο, το 40% των Αμερικανών εκτιμά ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν «πάρα πολλά» για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ, έναντι ποσοστού 30% που υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον ξοδεύει το «σωστό ποσό».

Τα υψηλά επίπεδα αντίθεσης στη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και την Ουκρανία εκδηλώνονται μέσα σε ένα πλαίσιο εντεινόμενης ανησυχίας για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Ενδεικτικά, μόνο το 25% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ ήταν είτε «καλή» είτε «άριστη», ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να κυριαρχεί μεταξύ των ανησυχιών.

Παράλληλα, μόνο το 17% των Αμερικανών δηλώνει ότι είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση τώρα από ό,τι ήταν όταν ο ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν στις αρχές του 2021, ενώ αντιθέτως το 53% δηλώνει ότι είναι χειρότερα.

Η δημοσκόπηση που παρουσιάζουν οι FT πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις εταιρείες Global Strategy Group και North Star Opinion Research το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.004 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή