Δημοσκόπηση Ipsos: Κρίση εμπιστοσύνης για τις δημοκρατίες στη Δύση

Δημοσκόπηση Ipsos: Κρίση εμπιστοσύνης για τις δημοκρατίες στη Δύση

Οι ψηφοφόροι εκτιμούν ότι οι δημοκρατίες σε επτά χώρες της Δύσης είναι σε χειρότερη κατάσταση σήμερα από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ψηφοφόροι σε επτά χώρες της Δύσης (ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία, Πολωνία, Ιταλία, Σουηδία) εκτιμούν, στην πλειονότητά τους, ότι οι δημοκρατίες στις χώρες τους είναι σε χειρότερη κατάσταση σήμερα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Ipsos τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σχεδόν επτά στους δέκα Αμερικανούς υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της δημοκρατίας έχει υποχωρήσει στη χώρα τους τα τελευταία χρόνια, ενώ το 73% των ερωτηθέντων στη Γαλλία έχει την ίδια άποψη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη πλευρά, περισσότεροι από έξι στους δέκα θεωρούν ότι η δημοκρατία λειτουργεί λιγότερο καλά από ό,τι προ πενταετίας.

Σε έξι από τις επτά χώρες, περίπου οι μισοί ψηφοφόροι, ανέφεραν ότι είναι «δυσαρεστημένοι» με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η δημοκρατία, ενώ στην πλειονότητά τους παρουσιάζονται να συμφωνούν με τη δήλωση ότι το σύστημα είναι «στημένο» υπέρ των πλουσίων και των ισχυρών και πως αυτό χρήζει «ριζικών αλλαγών».

Μόνο σε μία χώρα, στη Σουηδία, η πλειοψηφία, το 58% εν προκειμένω, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος διακυβέρνησης.

Σε ό,τι έχει να κάνει ειδικότερα με την Ε.Ε, η έρευνα της Ipsos αποκάλυψε βαθύτατα αντικρουόμενες απόψεις. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι υπέρ της Ε.Ε., ωστόσο πολλοί υπογραμμίζουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση της δημοκρατίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης… λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2024. 

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή