ΟΗΕ: Ανησυχία για την τύχη 20 εκατ. Σουδανών

ΟΗΕ: Ανησυχία για την τύχη 20 εκατ. Σουδανών

Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Σουδάν είναι «καταστροφική» έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου, σημειώνει ο ΟΗΕ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο εμπόλεμο Σουδάν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη 20 εκατομμυρίων Σουδανών στους οποίους οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν, ενώ παράλληλα προειδοποιεί πως η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει ελλείψει κεφαλαίων.

Η Κλεμεντίν Νκουέτα-Σαλάμι τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως η ανθρωπιστική κατάσταση στο Σουδάν είναι «καταστροφική», έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου ανάμεσα στους δύο στρατιωτικούς που είχαν καταλάβει την εξουσία με το πραξικόπημα του 2021.

Από τον περασμένο Απρίλιο, εκτυλίσσονται συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν από τη μία πλευρά και του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό από την άλλη.

Εκτοτε «σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν», αριθμός που σημαίνει πως στο Σουδάν καταγράφεται ο «μεγαλύτερος εκτοπισμός πληθυσμού στον κόσμο», επισήμανε η κυρία Νκουέτα-Σαλάμι.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως έχουν χάσει τη ζωή τους παράλληλα τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι, πρόσθεσε.

Παρά το εύρος της κρίσης, επισήμανε η συντονίστρια, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ καλούνται να τα βγάλουν πέρα «με περιορισμένους πόρους», καθώς έχουν ανάγκη «περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια», και από το ποσό αυτό δεν έχουν λάβει παρά «το 38,6%».

«Κάποια στιγμή, ακόμα κι αν εξασφαλίσουμε πρόσβαση, δεν θα έχουμε πλέον πόρους», προειδοποίησε.

«Περίπου 24,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια» στη χώρα, υπενθύμισε η κυρία Νκουέτα-Σαλάμι.

«Εως τώρα δεν έχουμε μπορέσει να αποκτήσουμε πρόσβαση παρά σε τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους», ενώ «ο στόχος μας είναι να φθάσουμε σε 18 εκατομμύρια» πολίτες που χρειάζονται βοήθεια ως προς «την υγεία, το νερό, την τροφή, την υγιεινή», εξήγησε.

Ο ΟΗΕ μπόρεσε, από το έδαφος του Τσαντ, να ξεκινήσει επιχείρηση για να διανεμηθεί βοήθεια σε πολιτείες της αχανούς περιοχής Νταρφούρ και πλέον προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε πολιτείες της Κορντοφάν, άλλης περιοχής όπου οι εχθροπραξίες είναι σφοδρές.

Η πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου άρχισε ο πόλεμος στα μέσα Απριλίου, παραμένει απρόσιτη· εκατομμύρια κάτοικοι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι εκεί.

Κατόπιν απαίτησης των σουδανικών Αρχών, το Συμβούλιο Ασφαλείας έβαλε τέλος την 1η Δεκεμβρίου στην πολιτική αποστολή του ΟΗΕ, η οποία συγκέντρωνε στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πολλαπλασιάστηκαν κι επιδεινώθηκαν από το ξέσπασμα του πολέμου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στηλίτευσε τις ενέργειες των δύο στρατηγών, που επιδεικνύουν «απόλυτη περιφρόνηση για τα συμφέροντα του λαού τους», αυτών που τους υποστηρίζουν «οικονομικά» και με «όπλα», καθώς και άλλων παραγόντων, τους οποίους δεν κατονόμασε.

Εδώ και μήνες ειδικοί επισημαίνουν πως κυρίως η Αίγυπτος και η Τουρκία υποστηρίζουν τις ένοπλες δυνάμεις του Μπουρχάν, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις δυνάμεις του Νταγκαλό, που ελέγχουν μεγάλο μέρος των σουδανικών κοιτασμάτων χρυσού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή