Γκιουλέρ: Η Σουηδία δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ

Γκιουλέρ: Η Σουηδία δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Στοκχόλμη μέχρι στιγμής δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σουηδία μέχρι στιγμής δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών συμφωνιών με την Τουρκία, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την έγκριση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, είπε σήμερα Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική ανοιχτών θυρών. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι Σουηδοί φίλοι μας στο δικό τους υπουργείο [Αμυνας] καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες. Ωστόσο, η Σουηδία δεν έχει κρατήσει ακόμη τον λόγο της, κι εμείς περιμένουμε», είπε ο κ. Γκιουλέρ στο κανάλι NTV.

Μιλώντας με τον ίδιο τρόπο που είχε εσχάτως αναφερθεί στις ΗΠΑ για τα F-16, λέγοντας ότι «εσείς έχετε Κογκρέσο αλλά κι εμείς έχουμε Κοινοβούλιο», ο κ. Γκιουλέρ είπε για τη Σουηδία σήμερα ότι «η χώρα έχει το δικό της Κοινοβούλιο. Εχουμε κι εμείς ένα, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τελευταίος λόγος για την επικύρωση της αίτησης θα παραμείνει σε αυτό».

Η διαδικασία επικύρωσης στο τουρκικό Κοινοβούλιο της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Το σχετικό έγγραφο με το σουηδικό αίτημα βρίσκεται τώρα στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία ανέβαλε την εξέτασή του.

Το ζήτημα αναμένεται να επιστρέψει στην ατζέντα της επιτροπής αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS πηγή από τουρκικούς κοινοβουλευτικούς κύκλους.

Η Αγκυρα έχει δηλώσει ότι αναμένει από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπως προβλέπονται στις σχετικές διμερείς συμφωνίες.

Το «αγκάθι» στις σουηδο-τουρκικές σχέσεις παραμένει η δραστηριότητα Κούρδων προσφύγων στη Σουηδία. Για να εγκρίνει την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία απαιτεί από τις Αρχές της σκανδιναβικής χώρας να εφαρμόσουν στην πράξη τον επικαιροποιημένο νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως στο θέμα της αντιμετώπισης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο έχει κηρυχτεί τρομοκρατική οργάνωση από την Αγκυρα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει αλληλεγγύη και αμοιβαιότητα των ΗΠΑ στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του ως απάντηση στην επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την Τουρκία, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει επικυρώσει και η Ουγγαρία.

Πηγή: NTV, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT