Λατινική Αμερική: Ινφλουένσερ σύζυγοι αλλάζουν το πολιτικό «παιχνίδι»

Λατινική Αμερική: Ινφλουένσερ σύζυγοι αλλάζουν το πολιτικό «παιχνίδι»

Μέσω των social media, οι πρώτες κυρίες και οι σύζυγοι των πολιτικών αναλαμβάνουν πολύ πιο ενεργό ρόλο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος με τον οποίο παίζεται το «παιχνίδι» της πολιτικής έχει πια αλλάξει σημαντικά στη Λατινική Αμερική, κυρίως λόγω social media.

«Την τελευταία δεκαετία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλαξαν την πολιτική στη Λατινική Αμερική», γράφει χαρακτηριστικά ο Τσέις Χάρισον στον ιστοχώρο του αμερικανικού World Politics Review.

Τα κινητά τηλέφωνα πολλαπλασιάστηκαν, φέρνοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα χέρια περισσότερων χρηστών. Η περίοδος της πανδημίας περιόρισε τις προσωπικές επαφές και τις διά ζώσης πολιτικές εκστρατείες με αποτέλεσμα οι πολιτικοί να αρχίσουν να κάνουν εκστρατεία… αλλιώς, όχι μόνον οι ίδιοι ως άμεσα εμπλεκόμενοι αλλά και οι γύρω τους.

«Ινφλουένσερ σύζυγοι αναδιαμορφώνουν την πολιτική της Λατινικής Αμερικής», γράφει ο Χάρισον, με το βλέμμα στραμμένο σε μια σειρά από συζύγους πολιτικών και από πρώτες κυρίες οι οποίες διαδραματίζουν πια τον δικό τους, καθοριστικό σε κάποιες περιπτώσεις, ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό το πέτυχαν αξιοποιώντας υπέρ των συζύγων τους τη δημόσια επιρροή που ασκούν μέσα από τους λογαριασμούς τους στα social media.

Η 25χρονη Λαβίνια Βαλμπονέσι ήταν, μέχρι πρότινος, διατροφολόγος, personal trainer και μια από τις πιο επιτυχημένες social media influencers στον Ισημερινό. Πλέον έχει περάσει σε ένα υψηλότερο και περισσότερο θεσμικό «επίπεδο διασημότητας» ως η πρώτη κυρία της χώρας, καθώς ο σύζυγός της, ο 36χρονος Ντάνιελ Νομπόα, εξελέγη πρόεδρος μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.

Η Βαλμπονέσι βοήθησε τον Νομπόα να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό, κινητοποιώντας υπέρ του πολλούς νεότερους σε ηλικία ψηφοφόρους μέσα από τους λογαριασμούς της στο Instagram και στο TikTok. Τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση δημοσιογράφων που ζουν και εργάζονται στη συγκεκριμένη χώρα όπως είναι για παράδειγμα του Τζεφ Σανγκούνα. «Εάν δεν έχεις παρουσία online, είσαι ένα τίποτα», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Σανγκούνα, ενώ στις τελευταίες εκλογές στον Ισημερινό πήρε μέρος και μια άλλη ινφλουένσερ (που έχει πάθος με την κηπουρική) ονόματι Κλαούντια Σάλεμ, η οποία έκανε εκστρατεία υπέρ του δικού της συζύγου και προεδρικού υποψηφίου Οτο Σονενχόλσνερ.  

Η περίπτωση της 25χρονης Βαλμπονέσι ωστόσο δεν είναι μοναδική στη Λατινική Αμερική. Κάθε άλλο.  

Ισως η πιο διάσημη ινφλουένσερ σύζυγος στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής είναι η Μαριάνα Ροντρίγκεζ, της οποίας ο σύζυγος, Σάμιουελ Γκαρσία, είναι κυβερνήτης της μεξικανικής πολιτείας Νουέβο Λεόν. «Προτού μπει στην πολιτική, η Ροντρίγκεζ ήταν κλασική ινφλουένσερ», εξηγεί ο Μεξικανός δημοσκόπος, Πάντσο Πάρα. Οταν παντρεύτηκε τον Γκαρσία το 2020, την εποχή που εκείνος ακόμη ήταν γερουσιαστής, η Ροντρίγκεζ άρχισε να ενσωματώνει πολιτικά μηνύματα στις αναρτήσεις της, επιδεικνύοντας τα επιτεύγματα του συζύγου της στους εκατομμύρια ακολούθους της.

Λατινική Αμερική: Ινφλουένσερ σύζυγοι αλλάζουν το πολιτικό «παιχνίδι»-1
Η Μισέλε Μπολσονάρο, σύζυγος του πρώην προέδρου της Βραζιλίας. (AP Photo/Eraldo Peres) 

Ωστόσο, ακόμη και εκείνες οι πρώτες κυρίες της Λατινικής Αμερικής που δεν ήταν influencers προτού γίνουν σύζυγοι προέδρων, έχουν αρχίσει πια να υιοθετούν την online παρουσία ενός ινφλουένσερ.  

Η Μισέλε Μπολσονάρο, σύζυγος του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, είναι πλέον αρκετά ενεργή στα social media, μέσω των οποίων προβάλλει τα θρησκευτικά της πιστεύω αλλά και πουλά αρώματα και μακιγιάζ. Ιδαίτερα δραστήρια είναι όμως και η Γκαμπριέλα ντε Μπουκέλε, σύζυγος του προέδρου του Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε.

Με πληροφορίες από WPR

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή