Γκιουλέρ: Θέλουμε να συνεχιστούν οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα

Γκιουλέρ: Θέλουμε να συνεχιστούν οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα

O Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξη αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα, στις στρατιωτικές ασκήσεις και στην αγορά Eurofighter και F-16

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις «πολύ θετικές σχέσεις καλής γειτονίας» με την Ελλάδα αλλά και στο ζήτημα της αγοράς των Eurofighter και F-16 αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε. 

«Μετά τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και τους μεγάλους σεισμούς στη χώρα μας, ξεκίνησαν πολύ θετικές σχέσεις καλής γειτονίας [με την Ελλάδα]. Εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συνεχιστεί αυτό σύμφωνα με την αρχή αμοιβαιότητας. Ως ένοπλες δυνάμεις των δυο γειτονικών χωρών θα αναπτύξουμε αυτές τις καλές και φιλικές σχέσεις και θα προσπαθήσουμε να τις βελτιώσουμε και να τις συνεχίσουμε. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο δίκτυο NTV. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία «γύρω στον Φεβρουάριο, Μάρτιο».

Αναφερόμενος σε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή μας, ο αξιωματούχος είπε ότι «στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού, θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τις ασκήσεις μας. Υπάρχουν δραστηριότητες τις οποίες κατά τον ίδιο τρόπο θα προσπαθήσουμε να τις πραγματοποιούμε με αμοιβαίο σεβασμό. Υπάρχουν επισκέψεις κορυφής και από τις δυο πλευρές».

Σχετικά με την ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι «ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις». Ωστόσο, τόνισε πως «αν πραγματοποιηθούν αυτά που συζητούμε με τους φίλους μας ίσως να μη χρειαστούν».

«Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τα Eurofighter τα οποία είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ισπανία και τη Βρετανία και έτσι πρέπει να γίνεται. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και τώρα ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ είναι αντίθετο στο να αποκτήσουμε αυτά τα όπλα (σ.σ. Γερμανία). Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις ΗΠΑ στη διαδικασία για τα F-16. Πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Αν θέλει ο Θεός θα δούμε την πρώτη πτήση του Kaan (σ.σ. τουρκικό μαχητικό) στις 27 Δεκεμβρίου», σημείωσε. 

Αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Γκιουλέρ δήλωσε: «Η Τουρκία στηρίζει μια πολιτική ανοιχτών θυρών στο ΝΑΤΟ. Αυτό το ξέρουν όλοι και επιβεβαιώθηκε από την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι Σουηδοί φίλοι μας προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν. Το ξέρουμε. Ομως δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους και εμείς αυτό περιμένουμε». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT