ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία στο χείλος «δεύτερου ψυχρού πολέμου»

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία στο χείλος «δεύτερου ψυχρού πολέμου»

«Ενώ δεν υπάρχουν σημάδια ευρείας υποχώρησης από την παγκοσμιοποίηση, ο γεωοικονομικός κατακερματισμός γίνεται όλο και περισσότερο πραγματικότητα», δήλωσε ανώτερη αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός «δεύτερου ψυχρού πολέμου» ο οποίος θα μπορούσε να «εκμηδενίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης», προειδοποίησε σήμερα ανώτερη αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Τζίτα Γκόπιναθ, δήλωσε ότι ο επιταχυνόμενος κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε περιφερειακά μπλοκ ισχύος, με επίκεντρο τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, κινδυνεύει να εξαφανίσει τρισεκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια παραγωγή.

«Αν οδηγηθούμε σε “δεύτερο ψυχρό πόλεμο”, μπορεί να μη δούμε μια αμοιβαία οικονομική καταστροφή. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να δούμε έναν αφανισμό των κερδών από το ανοιχτό εμπόριο», είπε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Γκόπιναθ τόνισε ότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε «σημείο καμπής», καθώς οι εντάσεις μεταξύ των ισχυρότερων κρατών του κόσμου αυξάνονται. Η αξιωματούχος κάλεσε τις κυβερνήσεις «να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού και να συνεργασθούν οικονομικά, όπου αυτό είναι δυνατόν».

Η δήλωση της Γκόπιναθ έρχεται σε μια περίοδο που το διεθνές εμπόριο έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος στην ανατολική Ευρώπη ενίσχυσε την ήδη τεταμένη κατάσταση μεταξύ της Δύσης από τη μία και της Κίνας και Ρωσίας από την άλλη. 

«Ενώ δεν υπάρχουν σημάδια ευρείας υποχώρησης από την παγκοσμιοποίηση, ο γεωοικονομικός κατακερματισμός γίνεται όλο και περισσότερο πραγματικότητα. Εάν ο κατακερματισμός αυτός ενισχυθεί, θα μπορούσαμε να βρεθούμε μπροστά σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο», σημείωσε η αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή