«Θεραπεία» ακραίας λιτότητας στην Αργεντινή

«Θεραπεία» ακραίας λιτότητας στην Αργεντινή

Ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές ο Χαβιέρ Μιλέι, παρουσία δεξιών και αριστερών ηγετών

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια επερχόμενη «θεραπεία-σοκ» προειδοποίησε ο Χαβιέρ Μιλέι τον λαό της Αργεντινής, καλώντας τους πολίτες να είναι έτοιμοι για μία «ακραία» λιτότητα την οποία θεωρεί αναπόφευκτη προκειμένου η χώρα να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης ύστερα από δεκαετίες αστάθειας.

Ο 53χρονος ακραία συντηρητικός –αναρχοκαπιταλιστής, όπως αποκαλεί τον εαυτό του– ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του την Κυριακή.

Στον λόγο που έβγαλε μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές παρομοίασε την αναπάντεχη νίκη του στις εκλογές με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ υποσχέθηκε να βγάλει την Αργεντινή από την «παρακμή» των τελευταίων δεκαετιών.

«Οπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου σηματοδότησε το τέλος μιας τραγικής εποχής για τον κόσμο, αυτές οι εκλογές είναι μία ιστορική στιγμή για την ιστορία της χώρας μας», δήλωσε.

Παρευρισκόμενοι

Αν και οι ακροδεξιοί νυν και πρώην ηγέτες του πλανήτη υπήρξαν οι πρώτοι που χαιρέτισαν τη νίκη του Μιλέι (με προεξάρχοντα τον Ντόναλντ Τραμπ), στη χθεσινή τελετή παρευρέθησαν πρόσωπα από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα.

Εκτός από τον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, την τελετή παρακολούθησε επίσης ο αριστερός πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, αλλά και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εναγκαλίστηκε θερμά τον νέο πρόεδρο.

Στον λόγο του παρομοίασε τη νίκη του στις εκλογές με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης και του Τείχους του Βερολίνου.

«Αυτή είναι μία νέα ημέρα για την Αργεντινή και εύχομαι στον πρόεδρο Μιλέι και σε ολόκληρο τον αργεντίνικο λαό να εκπλήξουν τον κόσμο με τις επιτυχίες τους», έγραψε λίγο αργότερα ο Ουκρανός στην πλατφόρμα Χ. Από την πλευρά του, ο πρώην τηλεοπτικός αστέρας διαβεβαίωσε πως η Αργεντινή είναι «ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ουκρανίας στη Λατινική Αμερική». Ο Μιλέι έχει στο παρελθόν αποκαλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν «έναν επικίνδυνο ηγέτη».

Στον αντίποδα αυτών των αβροτήτων βρέθηκε η σύντομη επαφή του Ζελένσκι με τον Βίκτορ Ορμπαν.

Οι επικεφαλής των δύο όμορων χωρών έχουν ιδιαίτερα κακές σχέσεις καθώς η Ουγγαρία αρνείται πεισματικά να ενισχύσει τις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή. Τον τελευταίο καιρό ο Ορμπαν έχει επιπλέον μιλήσει με σκληρά λόγια ενάντια στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εμποδίζοντας ουσιαστικά τη διαδικασία που απαιτεί συμφωνία όλων των μελών. Αν και το περιεχόμενο του διαλόγου τους δεν έγινε γνωστό, ειδικοί στη γλώσσα του σώματος εκτίμησαν πως τα βλέμματα των δύο ανδρών θα μπορούσαν να σημαίνουν ακόμη και ένα διπλωματικό επεισόδιο στο σύντομο μέλλον.

«Παρόντα» στην τελετή ήταν και τα πέντε σκυλιά του Μιλέι, από το φάντασμα ενός εκ των οποίων έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι πληροφορήθηκε πως θα γίνει πρόεδρος της χώρας. Συγκεκριμένα, στην άκρη του σκήπτρου που είθισται να παίρνει κάθε νεοεκλεγείς πρόεδρος, ο Μιλέι ζήτησε να χαραχτούν τα πρόσωπα των τεσσάρων αγαπημένων του μολοσσών που βρίσκονται εν ζωή αλλά και του αποθανόντος Κόναν.

Ζελένσκι – Μπάιντεν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να παραμείνει στην αμερικανική ήπειρο, καθώς σήμερα θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και θα συνομιλήσει με τον Τζο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε προ ημερών πως βρίσκεται σε προσπάθεια να πείσει τη Γερουσία, που ελέγχεται από βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, να εγκρίνει την αποστολή νέου πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία καθώς πλησιάζουμε στον τρίτο χρόνο από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι η αμερικανική κυβέρνηση να εκφράσει «την άνευ όρων αφοσίωσή της στην υποστήριξη του ουκρανικού λαού που αμύνεται ενάντια στη βάρβαρη ρωσική εισβολή», όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την Κυριακή. Την προηγούμενη εβδομάδα, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές άσκησαν βέτο για την αποστολή βοήθειας κόστους 106 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν συζητήσεις για την επικύρωση μιας άλλης συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή