Τουσκ: Η Πολωνία θα πιέσει τη Δύση για βοήθεια στην Ουκρανία

Τουσκ: Η Πολωνία θα πιέσει τη Δύση για βοήθεια στην Ουκρανία

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Πολωνίας υποσχέθηκε να κινητοποιήσει τον δυτικό κόσμο για να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πολωνία θα ανακτήσει την ηγετική της θέση στην Ευρώπη, θα αποτελέσει ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ και θα είναι πιστός σύμμαχος στων Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στο Κοινοβούλιο της Βαρσοβίας σήμεραΤρίτη.

Παράλληλα, υποσχέθηκε να κινητοποιήσει τον δυτικό κόσμο για να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία.

Αναθέρμανση σχέσεων με την Ε.Ε.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, στη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι όποιος αμφισβητεί τη θέση της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλεί ζημιά στη χώρα.

Το Κοινοβούλιο της Πολωνίας στήριξε τον Τουσκ χθες Δευτέρα με 248 ψήφους υπέρ και 201 κατά σε διαδικασία της Κάτω Βουλής της Πολωνίας, τερματίζοντας οκτώ χρόνια διακυβέρνησης υπό την ηγεσία των εθνικιστών και θέτοντας τη χώρα σε τροχιά αναθέρμανσης των σχέσεων με την Ε.Ε.

Ο Τουσκ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε. που θα έθεταν σε μειονεκτική θέση την Πολωνία.

«Οποιεσδήποτε προσπάθειες αλλαγής των συνθηκών που είναι ενάντια στα συμφέροντά μας αποκλείονται» είπε. Ο Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του αργότερα σήμερα.

Βοήθεια στην Ουκρανία

Μία απομονωμένη Πολωνία αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους, τόνισε ο Τουσκ, ενώ υπογράμμισε ότι η Πολωνία θα απαιτήσει την πλήρη κινητοποίηση του ελεύθερου κόσμου για να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να έχει συνομιλίες με την αμερικανική ηγεσία σήμερα Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται περισσότερη αμερικανική βοήθεια για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, σε μία περίοδο αυξανόμενων αντιδράσεων Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

Παράλληλα, ο Τουσκ υποσχέθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τερματίσει σύντομα τη διαμαρτυρία των οδηγών φορτηγών στα ουκρανικά σύνορα, ενώ κάλεσε σε προετοιμασίες «για να υπερασπιστούμε με τις δικές μας δυνάμεις τον εαυτό μας».

Εξήγγειλε τέλος αυξήσεις 30% στις αμοιβές των εκπαιδευτικών από τον Ιανουάριο.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή