Γαλλία: Δημόσια κόντρα για το γυμνό ενός αναγεννησιακού πίνακα που «σόκαρε» μαθητές

Γαλλία: Δημόσια κόντρα για το γυμνό ενός αναγεννησιακού πίνακα που «σόκαρε» μαθητές

«Κάποιοι μαθητές απέστρεψαν το βλέμμα τους, ένιωσαν προσβεβλημένοι, είπαν πως σοκαρίστηκαν».

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καθηγητές σε σχολείο έξω από το Παρίσι αρνήθηκαν να δουλέψουν χθες Δευτέρα λόγω της δημόσιας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις γυμνές γυναίκες ενός αναγεννησιακού πίνακα. 

Ο υπουργός Παιδείας της χώρας, Γκαμπριέλ Ατάλ επισκέφτηκε στο σχολείο Ζακ-Καρτιέ στο Ισού, δυτικά του Παρισιού. 

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν «κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Γαλλικών, μια συνάδελφος έδειξε στους μαθητές έναν πίνακα του 17ου αιώνα που απεικόνιζε γυμνές γυναίκες» εξηγεί η Σοφί Βενετιτέ, γενική γραμματέας της Ένωσης καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Snes-FSU. 

Ο πίνακας, «Άρτεμις και Ακταίων» του Ιταλού ζωγράφου, Τζουζέπε Τσέζαρι πραγματεύεται το μύθο της ελληνικής μυθολογίας όπου ο Ακταίων, ενώ κυνηγούσε στο δάσος, είδε γυμνή τη θεά Άρτεμη να λούζεται. 

Το έργο που δείχνει γυμνή όχι μόνο την Άρτεμη αλλά και τις τέσσερις γυναίκες που τη συντροφεύουν, εκτίθεται στο Λούβρο του Παρισιού.

«Κάποιοι μαθητές απέστρεψαν το βλέμμα τους, ένιωσαν προσβεβλημένοι, είπαν πως σοκαρίστηκαν. Κάποιοι επίσης κατηγόρησαν την καθηγήτρια πως έκανε ρατσιστικά σχόλια κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην τάξη» ανέφερε η Βενετιτέ. 

Μάλιστα, γονιός μαθητή έστειλε μέιλ στην διεύθυνση του σχολείου, υποστηρίζοντας πως η καθηγήτρια εμπόδισε το γιο της να μιλήσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης και πως θα υπέβαλε καταγγελία για το συμβάν. 

Πειθαρχική διαδικασία

Σύμφωνα με την Βενετιτέ, αυτό ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τους δασκάλους που διαμαρτύρονται για «πολύ υποβαθμισμένο κλίμα» καθώς και «έλλειψη υποστήριξης από τη διεύθυνση παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις». 

Σε μέιλ τους στους γονείς, οι καθηγητές διευκρίνισαν πως ασκούν το δικαίωμά τους να απόσχουν από τα μαθήματα λόγω «της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης», κάνοντας λόγο για «αισθητή δυσφορία» και «αύξηση των κρουσμάτων βίας» στην καθημερινότητά τους. 

Ο Ατάλ δήλωσε ότι θα κινηθεί πειθαρχική διαδικασία «κατά των μαθητών που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή και οι οποίοι έχουν επίσης παραδεχθεί τα γεγονότα». Ενώ δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ομάδας που θα διασφαλίζει πως το σχολείο συμμορφώνεται με τις «αξίες της δημοκρατίας». 

Πηγή: BBC/AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή