Ο διευθυντής του FBI στην Ινδία, στη «σκιά» του συμβολαίου θανάτου στις ΗΠΑ

Ο διευθυντής του FBI στην Ινδία, στη «σκιά» του συμβολαίου θανάτου στις ΗΠΑ

Ο Κρίστοφερ Ρέι επισκέπτεται τη χώρα στον απόηχο ενός μείζονος διπλωματικού «ρήγματος», καθώς δύο εβδομάδες νωρίτερα οι ΗΠΑ συνέδεσαν έναν Ινδό κυβερνητικό αξιωματούχο με μία συνωμοσία για τη δολοφονία Αμερικανού πολίτη στο έδαφός τους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα στην Ινδία, σε ένα ταξίδι με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Ο Ρέι επισκέπτεται ωστόσο τη χώρα στον απόηχο ενός μείζονος διπλωματικού «ρήγματος», καθώς δύο εβδομάδες νωρίτερα οι ΗΠΑ συνέδεσαν έναν Ινδό κυβερνητικό αξιωματούχο με μία συνωμοσία για τη δολοφονία Αμερικανού πολίτη στο έδαφός τους.

Στόχος φέρεται να ήταν ο Gurpatwant Singh Pannun, ένας αυτονομιστής Σιχ. Ο Pannun έχει ηγετική θέση στους «Σιχ για τη Δικαιοσύνη». Η οργάνωση εδρεύει στις ΗΠΑ και αποτελεί μέρος ενός αυτονομιστικού κινήματος που πιέζει για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους των Σιχ στην Ινδία με την ονομασία «Χαλιστάν».

Ο διευθυντής του FBI στην Ινδία, στη «σκιά» του συμβολαίου θανάτου στις ΗΠΑ-1
O Gurpatwant Singh Pannun.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ινδός πολίτης συνεργάστηκε με κυβερνητικό αξιωματούχο με σκοπό την εξουδετέρωση του Pannun. Ο Pannun καταζητείται στην Ινδία καθώς θεωρείται από την κυβέρνηση τρομοκράτης και απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, ορισμένοι Σιχ στο εξωτερικό θεωρούν τον Pannun έναν ειλικρινή ακτιβιστή και άνθρωπο που κινητοποιείται για να γεφυρώσει τμήματα της διασποράς.

Αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι πιθανότητες μιας σοβαρής ρήξης είναι μικρές, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευθεί να αντιμετωπίσουν την άνοδο της γειτονικής Κίνας που αποτελεί κοινή τους ανησυχία.

«Η διαδεδομένη άποψη είναι ότι ΗΠΑ και Ινδία χρειάζονται η μία την άλλη για στρατηγικούς σκοπούς ζωτικής σημασίας: πάνω απ′ όλα, για να συγκροτήσουν ένα αποτελεσματικό μέτωπο στον ανταγωνισμό με την Κίνα», δήλωσε στο CNN ο Ντάνιελ Μάρκλεϊ, ανώτερος σύμβουλος για θέματα που αφορούν τη Νότια Ασία στο Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών της Ινδίας (η αντίστοιχη υπηρεσία πληροφοριών της Ινδίας) ανέφερε ότι η επίσκεψη του Ρέι σηματοδοτεί ένα «βήμα προς την εμβάθυνση της συνεργασίας και της κοινής δέσμευσης για την καταπολέμηση του εγκλήματος σε όλες τις εκφάνσεις του στο πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας των δυνάμεων ασφαλείας».

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή