Ορμπαν για Ουκρανία – Ε.Ε.: Στρατηγική εταιρική σχέση, όχι ένταξη

Ορμπαν για Ουκρανία – Ε.Ε.: Στρατηγική εταιρική σχέση, όχι ένταξη

Αναφερόμενος στο μέλλον των ευρω-ουκρανικών σχέσεων, ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι προκρίνει μια στρατηγική εταιρική σχέση έναντι της πλήρους ένταξης

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν υποστήριξε σήμερα ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να απέχει πάρα πολύ από τις προϋποθέσεις που θα της επέτρεπαν να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προκειμένου να δικαιολογήσει τη θέση άρνησης στην οποία εμμένει λίγες ώρες πριν από την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., επικαλέστηκε ως αιτίες την ουκρανική «διαφθορά» αλλά και την κατάσταση αναφορικά με τα δικαιώματα των δεκάδων χιλιάδων ουγγρικής καταγωγής πολιτών που ζουν στη δυτική Ουκρανία οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από το Κίεβο όπως καταγγέλλει η ουγγρική ηγεσία.

Συνεχίζοντας, ο 60χρονος Ούγγρος ηγέτης υπογράμμισε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. δεν συνάδει με το ουγγρικό εθνικό συμφέρον, ενώ υποστήριξε παράλληλα ότι το θέμα της έναρξης ενταξιακών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ε.Ε. θα έπρεπε να αφαιρεθεί από την ατζέντα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.    

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ορμπαν ζήτησε να υπάρξει εκεχειρία και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν. Ο ίδιος είπε, μάλιστα, ότι ολοένα περισσότεροι βλέπουν πια ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, ενώ, σε ό,τι αφορά το μέλλον των ευρω-ουκρανικών σχέσεων, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι προκρίνει μια στρατηγική εταιρική σχέση έναντι της πλήρους ένταξης.  

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT