Ιταλία: H Airbnb θα πληρώσει 576 εκατ. ευρώ για απλήρωτους φόρους

Ιταλία: H Airbnb θα πληρώσει 576 εκατ. ευρώ για απλήρωτους φόρους

Το ιταλικό κράτος και η εταιρεία βραχυχρόνιας μίσθωσης προχώρησαν σε διακανονισμό

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Airbnb προχώρησε σε διακανονισμό με το ιταλικό κράτος και συμφώνησε να καταβάλει 576 εκατομμύρια ευρώ ώστε να διευθετηθεί δικαστική διαμάχη που είχε ξεσπάσει σχετικά με απλήρωτους φόρους. 

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές είχαν κατηγορήσει την εταιρεία ότι όφειλε έως και 779 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους που δεν είχε καταβάλει για λογαριασμό των οικοδεσποτών για την περίοδο 2017 έως 2021. Οι ιταλικές φορολογικές αρχές είχαν μάλιστα απειλήσει ότι θα κατασχέσουν τα χρήματα.

Η Airbnb ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εργάζεται τώρα για την εισαγωγή νέων εργαλείων για τους οικοδεσπότες ώστε οι φόροι τους να παρακρατούνται αυτόματα από την Airbnb και να καταβάλλονται στις ιταλικές αρχές απευθείας. 

«Η συντριπτική πλειονότητα των οικοδεσποτών της Airbnb στην Ιταλία είναι απλές οικογένειες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για συμπληρωματικό εισόδημα. Ελπίζουμε ότι η συμφωνία με την ιταλική υπηρεσία εσόδων και οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στην Ιταλία θα παρέχουν σε αυτές τις οικογένειες ασφάλεια όσον αφορά τους κανόνες που αφορούν τη φιλοξενία για τα επόμενα χρόνια», τονίζεται στην ανακοίνωση

Η Ιταλία είναι μια σημαντική αγορά για την Airbnb, με χιλιάδες οικοδεσπότες να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να νοικιάζουν τα ακίνητά τους. Ο μέσος οικοδεσπότης έβγαλε λίγο πάνω από 3.500 ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με τις ιταλικές εισαγγελικές αρχές, η εταιρεία απέφερε περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από ενοίκια στην Ιταλία μεταξύ του 2017 και 2021, εκ των οποίων το 21% οφείλεται σε φόρους. Η Airbnb είχε υποστηρίξει σε δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Eνωσης ότι ο φόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που εισήχθη το 2017, δεν ήταν νόμιμος βάσει των κανονισμών του μπλοκ, αλλά έχασε την υπόθεση τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή