Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Παλαιστινίων συμφωνεί με την επίθεση της Χαμάς

Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Παλαιστινίων συμφωνεί με την επίθεση της Χαμάς

Μόνο το 10% υποστηρίζει ότι η οργάνωση έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Το 88% επιθυμεί την παραίτηση του Μαχμούντ Αμπάς, με το ποσοστό στη Δυτική Οχθη να φθάνει στο 92%

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της υποστήριξης προς τη Χαμάς και συντριπτική απόρριψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καταγράφει δημοσκόπηση μεταξύ Παλαιστινίων, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω του πολέμου, μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών, το 57% των ερωτηθέντων στη Λωρίδα της Γάζας και το 82% στη Δυτική Οχθη, πιστεύουν ότι η Χαμάς είχε δίκιο όταν ξεκίνησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει τους ισχυρισμούς της Χαμάς ότι ενήργησε για να υπερασπισθεί το τέμενος αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ και να κερδίσει την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Για ένα 10%, η Χαμάς έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, με τη μεγάλη πλειοψηφία, ωστόσο, να λέει ότι δεν έχει δει βίντεο που δείχνουν μαχητές της Χαμάς να διαπράττουν θηριωδίες.

Την ίδια στιγμή, το 44% των ερωτηθέντων που ζουν στη Δυτική Οχθη, δηλώνει ότι υποστηρίζει τη Χαμάς, από μόλις 12% τον Σεπτέμβριο.

Στην ελεγχόμενη από την ισλαμιστική οργάνωση Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς απολαμβάνει υποστήριξη 42%, από 38% πριν από τρεις μήνες.

Το 88% επιθυμεί παραίτηση του Μαχμούντ Αμπάς

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Associated Press ο δημοσκόπος Χαλίλ Σικάκι, τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν επίσης περαιτέρω διάβρωση της νομιμότητας της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς η υποστήριξή της από τους Παλαιστίνιους μειώθηκε κι άλλο, με σχεδόν το 60% να λέει ότι πρέπει να διαλυθεί.

Μάλιστα, το 88% επιθυμεί την παραίτηση του Μαχμούντ Αμπάς, ποσοστό αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα, πριν από τρεις μήνες. Στη Δυτική Οχθη, το ποσοστό αυτό φθάνει στο 92%.

Σε μια προεδρική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ισμαήλ Χανίγιε και τον Μαχμούτ Αμπάς, ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Παράλληλα, ο Σικάκι εξήγησε ότι οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι πιο επικριτικοί κατά της Χαμάς από όσο εκείνοι στη Δυτική Οχθη, τονίζοντας ότι η υποστήριξη προς τη Χαμάς συνήθως αυξάνεται κατά τη διάρκεια περιόδων ένοπλης σύγκρουσης και ότι ακόμη και τώρα, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν την υποστηρίζουν.

Πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος πολιτικός ο Μαρουάν Μπαργκούτι

Σύμφωνα με τον Σικάκι, πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος πολιτικός παραμένει ο Μαρουάν Μπαργκούτι, μια εξέχουσα φυσιογνωμία στο κίνημα της Φατάχ του Αμπάς, που εκτίει πολλαπλές ισόβιες ποινές σε ισραηλινή φυλακή για τον φερόμενο ρόλο του σε θανατηφόρες επιθέσεις, κατά τη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση πριν από δύο δεκαετίες.

Η σφυγμομέτρηση καταγράφει επίσης εκτεταμένη απογοήτευση για τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και τα Ηνωμένα Εθνη, που πιέζουν για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, χωρίς όμως να τα έχουν καταφέρει.

Σημειώνεται πως η έρευνα διεξήχθη σε 1.231 άτομα στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, με περιθώριο σφάλματος +/- 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή