Κομισιόν: Προειδοποιηση στη Σλοβακία για τις «βιαστικές» νομοθετικές αλλαγές

Κομισιόν: Προειδοποιηση στη Σλοβακία για τις «βιαστικές» νομοθετικές αλλαγές

Οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις εγείρουν ανησυχίες, μεταξύ άλλων για τη δικαστική ανεξαρτησία, τονισε ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση προς την Σλοβακία για πιθανή επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που προχωρήσει αλλαγές που αντιβαίνουν τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απηύθυνε ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Κομισιόν, Ντιντιέ Ρέιντερς, επικαλούμενος το «πάγωμα» της χρηματοδότησης άλλων χωρών σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Αγνοώντας την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην κινηθεί βιαστικά, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, προώθησε με ταχείς ρυθμούς στο κοινοβούλιο, προτάσεις που περιλαμβάνουν την κατάργηση της ειδικής εισαγγελίας για μεγάλες υποθέσεις δωροδοκίας.

«Παρά το αίτημα της Επιτροπής να μην προχωρήσουν οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις μέσω διαδικασίας fast track, η κυβέρνηση συνέχισε τη διαδικασία», έγραψε ο Ρέιντερς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Η Επιτροπή θα αναλύσει τα τελικά κείμενα μόλις εγκριθούν και θα αξιολογήσει τη συμμόρφωσή τους με το δίκαιο της ΕΕ. Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση εάν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ρέιντερς δήλωσε ότι η απόλυση μελών του Δικαστικού Συμβουλίου και τα σχέδια για τη διάλυση της Ειδικής Εισαγγελίας, καθώς και η μείωση των ποινών για αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά, εγείρουν ανησυχίες, μεταξύ άλλων για τη δικαστική ανεξαρτησία.

Σημειώνεται πως η Πολωνία και η Ουγγαρία είδαν δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ να «παγώνουν» μετά από αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου, κάτι που η Σλοβακία θέλει να αποφύγει, καθώς προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό

Η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπούτοβα, απείλησε να ασκήσει βέτο στη νομοθεσία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν υποσχεθεί να κάνουν ό,τι μπορούν για να την εμποδίσουν στο κοινοβούλιο. Την Τρίτη, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Μπρατισλάβα και σε άλλες πόλεις, αντιδρώντας στις επιχειρούμενες νομοθετικές αλλαγές.

Η κυβέρνηση Φίτσο στοχεύει να θεσπίσει έως τα Χριστούγεννα νόμο που θα διαλύσει την ειδική εισαγγελία, την οποία έχει κατηγορήσει ότι έχει πολιτικά κίνητρα και ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από το 2020, ο ειδικός εισαγγελέας έχει ερευνήσει πάνω από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων αστυνομικούς, δικαστικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες με επιρροή. Παράλληλα, 40 άτομα έχουν κριθεί ένοχα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή