Βαρύ το τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία για τη ρωσική οικονομία

Βαρύ το τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία για τη ρωσική οικονομία

Προσχέδιο έκθεσης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι ο πόλεμος βλάπτει σοβαρά την οικονομία της Ρωσίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσχέδιο έκθεσης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι ο πόλεμος που διεξάγει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία βλάπτει σοβαρά την οικονομία της Ρωσίας, ανεβάζει τις εγχώριες τιμές καταναλωτή και αναγκάζει τη Μόσχα να δαπανήσει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της για την άμυνα.

Η Ρέιτσελ Λίνγκαας, επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου για θέματα κυρώσεων, είπε ότι ο συνδυασμός του πολέμου, των κυρώσεων των συμμάχων των ΗΠΑ και της πολιτικής αντίδρασης της Μόσχας «θέτει τη ρωσική οικονομία σε σημαντική οικονομική πίεση».

Τα σχόλια εμφανίστηκαν σε ένα προσχέδιο κειμένου που αποκάλυψαν σήμερα, Πέμπτη, οι Financial Times, μιας από τις πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις των οικονομικών συνεπειών για τη Ρωσία της απόφασης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία πέρυσι.

Η εισβολή και η κατοχή τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία «οδήγησαν σε ταχέως αυξανόμενες δαπάνες, σε υποτίμηση του ρουβλίου, αυξανόμενο πληθωρισμό και σε στενή αγορά εργασίας που αντανακλά την απώλεια εργαζομένων» στην οικονομία της, έγραψε η κ. Λίνγκαας.

Η οικονομία της Ρωσίας θα ήταν περισσότερο από 5% μεγαλύτερη αν ο Πούτιν δεν είχε ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε η συντάκτρια της έκθεσης, προσθέτοντας ότι η χώρα είχε χαμηλότερες επιδόσεις από άλλους εξαγωγείς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η Μόσχα ξόδεψε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια για την άμυνα ή σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών προγραμματισμένων δαπανών της το 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Οι τεράστιες δαπάνες έρχονται την ίδια στιγμή που το Κρεμλίνο έχει σταματήσει ορισμένες προγραμματισμένες αυξήσεις στους δημόσιους μισθούς παρά τον πληθωρισμό στο 7,5% – πολύ πάνω από τον στόχο του 4% της κεντρικής τράπεζας.

Η αξιολόγηση του υπουργείου Οικονομικών, σε ανάρτηση ιστολογίου που θα δημοσιευθεί στον ιστότοπο του υπουργείου την Πέμπτη, έρχεται καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι τα κονδύλια για την Ουκρανία ενδέχεται να εξαντληθούν μέχρι το τέλος του έτους, αφού οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα μπλόκαραν ένα αίτημα του Λευκού Οίκου για επιπλέον 60 δισ. δολάρια σε βοήθεια για το Κίεβο.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενος σκεπτικισμός για το κατά πόσον οι δυτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας της G7 να περιορίσει την τιμή στην οποία η Ρωσία μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα της, έχουν αποτέλεσμα.

Οι Financial Times ανέφεραν πρόσφατα ότι η Ρωσία παρακάμπτει το ανώτατο όριο τιμών και πως σχεδόν όλο το αργό της πωλείτο σε τιμές πάνω από το προβλεπόμενο επίπεδο.

Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι το ανώτατο όριο, σε συνδυασμό με το εμπάργκο της Ε.Ε. για αγορές αργού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, «βοήθησε στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές επιβάλλοντας σημαντικές εκπτώσεις στους Ρώσους εξαγωγείς όπου το εμπάργκο μείωσε τη ζήτηση».

Οι δυτικές κυρώσεις ανάγκασαν τη Μόσχα να καταφύγει σε «μια δαπανηρή αναπροσαρμογή των αλυσίδων εφοδιασμού της για να εισαγάγει υποκατάστατα χαμηλότερης ποιότητας», ανέφερε.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή