Qatargate: Κίνδυνο για την έρευνα, από το #BelgianGate, βλέπει το Politico

Qatargate: Κίνδυνο για την έρευνα, από το #BelgianGate, βλέπει το Politico

Σε κίνδυνο βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου της φερόμενης δωροδοκίας κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κίνδυνο βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου της φερόμενης δωροδοκίας κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης από αραβικές χώρες όπως το Κατάρ, το Μαρόκο και η Μαυριτανία, γνωστό ως Qatargate, καθώς, ένα χρόνο αφού ξέσπασε, υφίσταται επίθεση από την πλευρά των κατηγορουμένων Εύας Καϊλής και Φραντσέσκο Τζόρτζι, όπως εκτιμά η πολιτική επιθεώρηση Politico.

Το σκάνδαλο, που το Politico χαρακτηρίζει ως το σοβαρότερο στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφορούσε στον φερόμενο ως χρηματισμό της κ. Καϊλή και του συντρόφου της, του κ. Τζόρτζι, οι οποίοι όμως έχουν περάσει σε «γενική αντεπίθεση» μέσω συνεντεύξεων και των δικηγόρων τους, και μπορεί τελικά να καταφέρουν να καταρρεύσει η σχετική δικαστική έρευνα, σχολιάζει άρθρο της ιστοσελίδας την Πέμπτη.

Καϊλή και Τζόρτζι κατηγορούν τις βελγικές εισαγγελικές Aρχές για κακή διαχείριση της έρευνας. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία αρνείται οποιαδήποτε παράνομη πράξη, υποστηρίζει ότι η υποστήριξή της στο Κατάρ ήταν μέρος της δουλειάς της ως εκπρoσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πως η έρευνα για τις πράξεις της παραβίασε τη βουλευτική ασυλία που απολαμβάνουν οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές.

Οι δικηγόροι της ισχυρίστηκαν ότι η μαρτυρία που δόθηκε από τον φερόμενο ως αρχηγό της επιχείρησης, Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ως μέρος μιας συμφωνίας με τους ανακριτές, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Οι ίδιοι έχουν περιγράψει τη μεταχείρισή της κατά τη διάρκεια της αστυνομικής κράτησης ως «βασανιστήριο».

Ο κ. Τζόρτζι, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για την επιχείρηση στην αστυνομία, ισχυρίστηκε ότι οι καταθέσεις του αποσπάστηκαν υπό πίεση. «Ο,τι δήλωσε ή έγραψε ο Τζόρτζι κατά τη διάρκεια της κράτησής του ήταν υπό ακραία πίεση και ανησυχία σχετικά με το γεγονός ότι η κόρη του έμεινε χωρίς τους γονείς της», είπε ο δικηγόρος του Πιερ Μονβίλ, επιχειρώντας να ανατρέψει τα δεδομένα της υπόθεσης.

Μέχρι και hashtag απέκτησε η εκστρατεία των Καϊλή και Τζόρτζι κατά της διερεύνησης: «#BelgianGate».

Δύο άλλοι ευρωβουλευτές, οι Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο, συνελήφθησαν επίσης και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά αρνούνται κάθε συμμετοχή στο σχέδιο.

Με την έρευνα να κατευθύνεται προς τα βράχια, κατά το Politico, αναδύεται η σοβαρή πιθανότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να οδεύσει στις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου με την υπόθεση διαφθοράς όχι απλώς να έχει εκκρεμεί, αλλά να βγαίνει θορυβωδώς από τις ράγες.

Οι δύο πλευρές

Η έρευνα του Qatargate ξεκίνησε με την υποστήριξη των βελγικών μυστικών υπηρεσιών. Τώρα βασίζεται σε μια χούφτα αστυνομικούς στα πρόθυρα εξουθένωσης.

Μόνο πέντε αστυνομικοί εργάζονται με πλήρη απασχόληση στην υπόθεση, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την έρευνα. Ο Μισέλ Κλεζ, ο ανακριτής που πρωτοστάτησε στην υπόθεση, παραιτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι λόγω ανησυχιών για σύγκρουση συμφερόντων, παρόλο που αρνείται οποιαδήποτε πιθανή σχέση.

Από την άλλη πλευρά της αντιπαράθεσης, η κ. Καϊλή έχει προσλάβει μερικούς από τους σημαντικότερους νομικούς συμβούλους του Βελγίου, συμπεριλαμβανομένου του Κριστόφ Μαρσάν, ο οποίος εκπροσωπούσε τον ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Επίσης έχει προσλάβει σύμβουλο επικοινωνίας.

Η Εύα Καϊλή έχει επίσης ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποσαφηνίσει τους κανόνες σχετικά με τη βουλευτική της ασυλία και ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να επανεξετάσει τη μεταχείρισή της κατά τις ημέρες πριν και μετά τη σύλληψή της.

Οι εισαγγελείς απαντούν ότι η ασυλία της Ελληνίδας πολιτικού δεν παραβιάστηκε επειδή πιάστηκε επ’ αυτοφόρω, αφού έστειλε τον πατέρα της έξω από το διαμέρισμά της με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, έναν ισχυρισμό που αναγνώρισε κατά τις πρώτες της καταθέσεις στην αστυνομία.

«Η Εύα Καϊλή προσπάθησε να κρύψει και να μεταφέρει κεφάλαια», είπε η εισαγγελέας της υπόθεσης σε σημείωμα προς τους συνηγόρους υπεράσπισης το οποίο έχει υπόψη του το Politico.

Εν τω μεταξύ, οι βελγικές Αρχές δεν μπόρεσαν να ασκήσουν δίωξη στους υπόπτους τους οποίους κατηγορούν ότι ηγούνταν της προσπάθειας διαφθοράς: στον υπουργό Εργασίας του Κατάρ Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, στη βοηθό του Μπετάχαρ Μπουτζελάλ και στον πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν.

«Το σύστημα δικαιοσύνης στο Βέλγιο δεν έχει προχωρήσει αρκετά γρήγορα, μου φαίνεται, για να ξεκαθαρίσει αυτή την αναφορά» είπε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου, σε μια συζήτηση στην ολομέλεια για το Qatargate χθες Τετάρτη.

«Οσο οι δράστες δεν καλούνται στη δικαιοσύνη… δεν θα έχουμε σαφήνεια, δεν θα έχουμε κλείσιμο της υπόθεσης», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα στο οποίο βρίσκονται οι ερευνητές είναι άμεση συνέπεια της ανικανότητας των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. να αυτοελεγχθούν, δήλωσε στην ιστοσελίδα ο Αντουάν Βοσέ, καθηγητής Νομικής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), που μελέτησε την απάντηση της Ε.Ε. στο σκάνδαλο.

Ελλείψει εξουσίας για διεξαγωγή έρευνας, το Ευρωκοινοβούλιο βασίζεται μόνο στους Βέλγους ανακριτές. «Είναι σαν να μην είχε η Ε.Ε. κάποια συγκεκριμένη προστασία ή εργαλεία για να προστατεύσει τις δημόσιες αποφάσεις από τη διαφθορά» είπε ο κ. Βοσέ.

«Η ιδέα ότι χρειαζόμαστε έναν εξωτερικό επόπτη δεοντολογίας με πραγματικές εξουσίες έρευνας και την ικανότητα επιβολής κυρώσεων, που θα αντικατοπτρίζουν μια αρκετά ισχυρή απάντηση στο πρόβλημα, δεν έχει ακόμη ωριμάσει» σχολίασε.

Πηγή: Politico

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT