Στη μια πλευρά βρίσκεται ο 87χρονος πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος επιχειρεί «ανοίγματα» προς ομάδες πολιτών (βλ. ΛΟΑΤΚΙ+ κ.ά.) που παλαιότερα δεν αγκάλιαζε η κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας.
Στην άλλη πλευρά, ωστόσο, έχουν πια πάρει θέση συντηρητικοί εχθροί του Φραγκίσκου, που κηρύττουν την αυστηρή ερμηνεία της καθολικής παράδοσης ενάντια στις «διαβολικές», όπως τις αποκαλούν επικριτικά, διαθέσεις του εν ενεργεία πάπα.
Κορυφαία θέση (ανεπίσημα ηγετική) μεταξύ των εχθρών του Φραγκίσκου παρουσιάζεται να έχει ένας καρδινάλιος από τις ΗΠΑ, ο 75χρονος Ρέιμοντ Μπερκ. Στην ίδια πλευρά με τον Μπερκ τοποθετείται, ωστόσο, ο 65χρονος Αμερικανός επίσκοπος Τζόζεφ Στρίκλαντ από το Τέξας, ο οποίος έχει κατηγορήσει τον πάπα ότι υπονομεύει τα κεντρικά διδάγματα της Καθολικής Εκκλησίας με φόντο πολιτικώς φορτισμένα θέματα όπως είναι οι αμβλώσεις και ο γάμος των ομοφύλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μπερκ και Στρίκλαντ δεν έχουν κρύψει τον θαυμασμό τους για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπερκ είχε μάλιστα υποστηρίξει στο παρελθόν ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπεί στον καθολικό Τζο Μπάιντεν να κοινωνήσει επειδή εκείνος είναι υπέρ των αμβλώσεων.
Ο Φραγκίσκος προσπαθεί, από την πλευρά του, να «απελευθερώσει» την Καθολική Εκκλησία από όσα ο ίδιος θεωρεί ότι εμποδίζουν την αποστολή της.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάνει ανοίγματα προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, μιλάει για την κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό, και δεν έχει πρόβλημα να προσφέρει τη Θεία Κοινωνία σε πιστούς που είναι διαζευγμένοι ή έχουν παντρευτεί πάνω από μία φορά.
Οι διαθέσεις αυτές ωστόσο του Φραγκίσκου, ο οποίος γίνεται 87 ετών την ερχόμενη Κυριακή, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις της Καθολικής Εκκλησίας.
Ιερείς όπως ο Μπερκ και ο Στρίκλαντ ασκούν εδώ και χρόνια δημόσια κριτική σε κάποιες από τις επιλογές του Φραγκίσκου, ο οποίος βρίσκεται τον παπικό θρόνο τα τελευταία περίπου έντεκα χρόνια, από τον Μάρτιο του 2013 και έπειτα.
Αυτό που άλλαξε ωστόσο πρόσφατα είναι ότι ο πάπας αποφάσισε να βγει στην αντεπίθεση, στερώντας από τον Μπερκ κάποια από τα προνόμια που εκείνος είχε και υποβαθμίζοντας τον Στρίκλαντ.
Αντιδρώντας σε αυτές τις κινήσεις, οι επικριτές του Φραγκίσκου πλέον τον στοχοποιούν όχι μόνο ως «υπονομευτή των παραδοσιακών αξιών», αλλά και ως «δικτάτορα».
Με πληροφορίες από CNN