Χάγη: Επικυρώθηκε η καταδίκη πρώην διοικητή του UCK για εγκλήματα πολέμου

Χάγη: Επικυρώθηκε η καταδίκη πρώην διοικητή του UCK για εγκλήματα πολέμου

Οι δικαστές του εφετείου επικύρωσαν την καταδίκη του Σαλίχ Μουσταφά αλλά μείωσαν την ποινή κάθειρξής του σε 22 χρόνια

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εφετείο στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης για το Κόσοβο επικύρωσε σήμερα την καταδίκη ενός πρώην διοικητή των ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). Ωστόσο, το Δικαστήριο μείωσε την ποινή του. 

Ο 51χρονος Σαλίχ Μουσταφά διηύθυνε μια φυλακή όπου είχαν διαπραχθεί βασανιστήρια κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας το 1998-99. Ο 51χρονος Σαλίχ Μουσταφά καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 σε ποινή κάθειρξης 26 ετών για εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων δολοφονιών και βασανιστηρίων. Οι δικαστές του εφετείου επικύρωσαν σήμερα την καταδίκη του Μουσταφά για τα εγκλήματα πολέμου της αυθαίρετης κράτησης, των βασανιστηρίων και των δολοφονιών, αλλά μείωσαν την ποινή κάθειρξής του σε 22 χρόνια.

Ο πρώην διοικητής διηύθυνε μια φυλακή κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας το 1998-99. Οι κρατούμενοι, που ήταν κυρίως Αλβανοί του Κοσόβου και πολιτικοί αντίπαλοι του UCK, υποβάλλονταν σε ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια σε καθημερινή βάση. Ενας από τους κρατούμενους δεν επέζησε από τις πρακτικές αυτές.

Ο Μουσταφά θα παραμείνει στο κέντρο κράτησης του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης για το Κόσοβο, ενόσω το Δικαστήριο θα αναζητά μια τρίτη χώρα όπου θα συνεχίσει να εκτίει την ποινή κάθειρξής του. Ο ίδιος είχε επιδιώξει να ανατραπεί η καταδίκη του, αλλά οι δικαστές ανέφεραν ότι δεν βρήκαν νομικά ή τεκμηριωμένα λάθη στα ευρήματα της πρωτόδικης δίκης για τα περισσότερα από τα ζητήματα που τέθηκαν.

Το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης για το Κόσοβο, που εδρεύει στην Ολλανδία και στελεχώνεται από διεθνείς δικαστές και δικηγόρους, συγκροτήθηκε το 2015 για να χειριστεί υποθέσεις με βάση τη νομοθεσία του Κόσοβου κατά πρώην ανταρτών του UCK. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή