Βόρεια Μακεδονία: Για «επιδημία διαφθοράς» κάνει λόγο η πρέσβης των ΗΠΑ

Βόρεια Μακεδονία: Για «επιδημία διαφθοράς» κάνει λόγο η πρέσβης των ΗΠΑ

Η Ανγκελα Αγκελερ ανέφερε πως Αμερικανοί φορολογούμενοι έχουν επενδύσει μισό δισ. δολάρια σε μεταρρυθμίσεις για τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, όμως, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με «επιδημία διαφθοράς» βρίσκεται η Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με την Αμερικανίδα πρέσβη στα Σκόπια, Ανγκελα Αγκελερ, η οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προς όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις της χώρας.

Σε ενημέρωση προς δημοσιογράφους, η πρέσβης σημείωσε ότι τα τελευταία 32 χρόνια, όσο διαρκούν οι διακρατικές σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι έχουν επενδύσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε μεταρρυθμίσεις για το δικαστικό σύστημα και τη λειτουργία του κράτους δικαίου όμως, όπως είπε, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ έβαλαν στη «μαύρη λίστα» τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και έναν από τους γνωστότερους επιχειρηματίες της χώρας, Κότσο Ανγκιούσεφ, για ανάμειξή του σε υποθέσεις διαφθοράς την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης (2017-2019).

Η κ. Αγκελερ ανέφερε πως «οι ΗΠΑ είναι 100% σίγουρες πως ο Κότσο Ανγκιούσεφ είναι διεφθαρμένος» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πληθώρα στοιχειών και αποδείξεων εις βάρος του.

Στο πλευρό του Ανγκιούσεφ στάθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην κυβέρνηση του οποίου ο πρώτος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος. Ο Ζάεφ χαρακτήρισε «αβάσιμη» την απόφαση των ΗΠΑ να βάλουν στη μαύρη λίστα τον Κότσο Ανγκιούσεφ, για τον οποίο ανέφερε ότι ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του εργάστηκε με ιδιαίτερη αφοσίωση και με πλήρη διαφάνεια.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ έβαλαν στη «μαύρη λίστα» άλλους δύο γνωστούς επιχειρηματίες της Βόρειας Μακεδονίας που σχετίζονται με υποθέσεις διαφθοράς, την περίοδο διακυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται επίσης στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και έχει διαφύγει στην Ουγγαρία, όπου έλαβε πολιτικό άσυλο από τον πολιτικό του σύμμαχο, τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Ορμπαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT