Βρετανός διπλωμάτης: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Ελλάδα

Βρετανός διπλωμάτης: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Ελλάδα

Ο λόρδος Φροστ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας ώστε να κλείσει η μακροχρόνια διαμάχη και να δημιουργηθούν στενότερες διπλωματικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της βρετανικής κυβέρνησης και διπλωμάτη, λόρδο Φροστ.

Ο Βρετανός αξιωματούχος, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας ώστε να κλείσει η μακροχρόνια διαμάχη για το θέμα, και να δημιουργηθούν στενότερες διπλωματικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. 

Σύμφωνα με τον Φροστ, η συμφωνία θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια ευρύτερη εκστρατεία για να ενθαρρυνθούν και άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν τμήματα των Γλυπτών, να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Πάντως, ο αξιωματούχος έκανε λόγο για μια «εφάπαξ» συμφωνία, η οποία δεν θα ανοίξει την πόρτα και για άλλες μακροχρόνιες διεκδικήσεις, όπως τα χάλκινα αντικείμενα του Μπενίν από τη Νιγηρία, τα οποία επίσης έχουν ζητηθεί πίσω. 

«Η προσωπική μου άποψη σχετικά με αυτό το θέμα είναι ότι ήρθε η ώρα για μια μεγάλη πράξη και μόνο η κυβέρνηση μπορεί να την κάνει. [Αυτή η πράξη] είναι να δώσει τα Γλυπτά ως ένα εφάπαξ δώρο στην Ελλάδα», είπε ο λόρδος Φροστ σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «υπό τον όρο μιας νέας ευρύτερης αγγλοελληνικής πολιτιστικής εταιρικής σχέσης». 

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή