Αργεντινή: «Κομμένες» και οι διαδηλώσεις υπό τη νέα κυβέρνηση

Αργεντινή: «Κομμένες» και οι διαδηλώσεις υπό τη νέα κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι προωθεί μέτρα που θα περιορίζουν τους διαδηλωτές στο πεζοδρόμιο και θα τους υποχρεώνουν να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος της αστυνόμευσης των διαμαρτυριών τους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, η νέα κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή επιχειρεί τώρα να «κόψει» και τις διαδηλώσεις, επιβάλλοντας μεγαλύτερους περιορισμούς και αυστηρότερες ποινές σε όσους διαμαρτύρονται.  

Η Πατρίσια Μπούλριτς, νέα υπουργός Ασφαλείας, διορισθείσα από τον νέο πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, ανακοίνωσε νέα σαρωτικά σχέδια με στόχο την καταστολή των διαδηλώσεων, ανοίγοντας έτσι ένα νέο μέτωπο απέναντι σε όσους διαμηνύουν ότι θα αντιταχθούν στη «θεραπεία σοκ» που ετοιμάζεται να επιβάλλει στην οικονομία της Αργεντινής η νέα ηγεσία της χώρας.

Το νέο πρωτόκολλο ασφαλείας που φέρνει η Μπούλριτς θα εμποδίζει τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους στο Μπουένος Αϊρες. Παράλληλα, θα αυστηροποιεί τα πρόστιμα και τις νομικές κυρώσεις για διαδηλωτές και κοινωνικά κινήματα.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που προωθούνται, οι ομάδες που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις θα καλούνται να αναλάβουν το κόστος της αστυνόμευσής τους, ενώ η αστυνομία θα μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα διαδηλωτών με τις μεταναστευτικές Αρχές ή με τις Αρχές Προστασίας Ανηλίκων, για παράδειγμα στην περίπτωση που υπάρχουν γονείς που παίρνουν παιδιά μαζί τους σε διαδηλώσεις.

Ο Μιλέι εξελέγη στην προεδρία της Αργεντινής τον περασμένο Νοέμβριο, με την υπόσχεση να εξαλείψει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να καταπολεμήσει τον χρόνιο πληθωρισμό.

Ωστόσο, αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι πολλά από τα σχέδιά του (το πακέτο λιτότητας που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η δέσμευση για ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών κ.ά.) πρόκειται να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των κοινωνικών και εργατικών κινημάτων της Αργεντινής.

Ο Εντουάρντο Μπελιμπόνι, ηγέτης της αριστερής ομάδας Polo Obrero, έχει από την πλευρά του καλέσει τους πολίτες σε διαμαρτυρία κατά της νέας κυβέρνησης στις 20 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι οι ανακοινώσεις που έκανε η υπουργός Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς ισοδυναμούν με «σχέδιο για πόλεμο εναντίον του λαού».

Υπενθυμίζεται ότι η Μπούλριτς, η οποία διορίστηκε υπουργός Ασφάλειας στη νέα κυβέρνηση, ήταν αντίπαλος του Μιλέι στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.  

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT