Η Ευρωπαϊκή Ενωση «ξεπαγώνει» κονδύλια για την Πολωνία του Τουσκ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «ξεπαγώνει» κονδύλια για την Πολωνία του Τουσκ

Ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου στο μεγαλύτερο ανατολικό κράτος της Ε.Ε., μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μεταφέρει φέτος στην Πολωνία τα πρώτα 5 δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας, η οποία μέχρι τώρα είχε γενικά παγώσει λόγω «οπισθοδρόμησης» στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου στο μεγαλύτερο ανατολικό κράτος της Ε.Ε., μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) το οποίο βρισκόταν σε κόντρα με την Ε.Ε. επί σχεδόν μία δεκαετία, σχετικά με τα δημοκρατικά δικαιώματα.

«Χαιρετίζω τη δέσμευσή σας να θέσετε το κράτος δικαίου στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησής σας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον Τουσκ στις Βρυξέλλες.

Επιστροφή έπειτα από «χρόνια απομόνωσης»

Ανακοινώνοντας τη μεταφορά οικονομικής βοήθειας, στο πλαίσιο προγράμματος της Ε.Ε. για τη ενίσχυση της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα, χωρίς τους συνήθεις όρους για το κράτος δικαίου, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι θα δοθούν περισσότερα χρήματα, καθώς η Πολωνία θα αποκαθιστά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

«Θα πρέπει να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο», δήλωσε η ίδια.

Χαιρέτισε τον στόχο της Βαρσοβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία της Ε.Ε. (EPPO), κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρνηθεί να πράξει.

Καλωσορίζοντας το «χριστουγεννιάτικο δώρο» από την Ε.Ε., ο Τουσκ δήλωσε ότι η Πολωνία θα αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην Ευρώπη, έπειτα από χρόνια βαθιάς απομόνωσης της Βαρσοβίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή