FBI: Πρώην πράκτορας καταδικάστηκε για παροχή πληροφοριών σε Ρώσο ολιγάρχη

FBI: Πρώην πράκτορας καταδικάστηκε για παροχή πληροφοριών σε Ρώσο ολιγάρχη

Ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ παρείχε πληροφορίες στον Ρώσο ολιγάρχη, Ολεγκ Ντερίπασκα για να τον βοηθήσει στον ανταγωνισμό με έναν επιχειρηματικό του αντίπαλο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πρώην ειδικός πράκτορας του FBI, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας, καταδικάστηκε σε πάνω από τέσσερα χρόνια φυλάκισης για παροχή πληροφοριών σε Ρώσο ολιγάρχη. 

Ο λόγος για τον 55χρονο πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε από την υπηρεσία το 2018. Το 2022, ο ΜακΓκόνιγκαλ παρείχε πληροφορίες στον Ρώσο ολιγάρχη, Ολεγκ Ντερίπασκα για να τον βοηθήσει στον ανταγωνισμό με έναν επιχειρηματικό του αντίπαλο. Ο Ντεριπάσκα είχε μπει στον κατάλογο των κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2018. 

Ο πρώην πράκτορας του FBI πληρώθηκε 17.500 δολάρια για να παρέχει τις πληροφορίες στον ολιγάρχη. Τα χρήματα «ξεπλύθηκαν» από μια ρωσική τράπεζα στην Κύπρο, πέρασαν σε έναν επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό στο Νιου Τζέρσεϊ και κατέληξαν στον ιδιωτικό λογαριασμό του ΜακΓκόνιγκαλ.

Για την υπόθεση, ο 55χρονος συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2023 και του απαγγέλθηκαν εννέα κατηγορίες. Τον Αύγουστο, αποδέχτηκε μία κατηγορία για να αποφύγει τις άλλες οκτώ, μεταξύ των οποίων ήταν η συνωμοσία για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και το ξέπλυμα χρήματος.  Εν τέλει, εχθές, καταδικάστηκε σε 50 μήνες φυλάκιση ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 δολαρίων

«Ο Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ παραβίασε την εμπιστοσύνη που του έδειξε η πατρίδα του, χρησιμοποιώντας την υψηλόβαθμη θέση του στο FBI για να προετοιμάσει το μέλλον του στις επιχειρήσεις. Μόλις εγκατέλειψε τη δημόσια υπηρεσία, έθεσε σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια παρέχοντας υπηρεσίες στον Ολεγκ Ντεριπάσκα, έναν Ρώσο μεγιστάνα που ενεργεί ως πράκτορας του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ποινή αυτή αποτελεί μια υπενθύμιση ότι όποιος παραβιάζει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών -ιδιαίτερα εκείνοι στους οποίους η χώρα αυτή έχει εμπιστευτεί- θα το πληρώσει», δήλωσε ο εισαγγελέας, Ντέμιαν Γουίλιαμς.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή