Γεωργία: Χιλιάδες πολίτες γιόρτασαν την υποψηφιότητα για ένταξη στην Ε.Ε.

Γεωργία: Χιλιάδες πολίτες γιόρτασαν την υποψηφιότητα για ένταξη στην Ε.Ε.

Συμφωνα με τις δημοσκοπήσεις περίπου το 80% του πληθυσμού της Γεωργίας τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Τιφλίδα για να γιορτάσουν το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Eνωση χορήγησε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. 

Κρατώντας γεωργιανές και ευρωπαϊκές σημαίες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πλατεία του κέντρου της πόλης. «Η ένταξη στην ΕΕ ίσως είναι μια μακρινή προοπτική, όμως το πρώτο βήμα έγινε και είμαστε ευτυχείς», σχολίασε η 29χρονη νεαρή Τεόνα Μγκελάτζε. Η Λαμάρα Ινστκιρβέλι, μια 70χρονη συνταξιούχος, εξέφρασε την ελπίδα «τα εγγόνια μας να ζήσουν σε μια ευρωπαϊκή Γεωργία».

Ο πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι στην ομιλία του συνεχάρη τους Γεωργιανούς πολίτες για «αυτό το ιστορικό γεγονός». «Ζήτω η ενωμένη, ισχυρή και ευρωπαϊκή Γεωργία», αναφώνησε.

Γεωργία: Χιλιάδες πολίτες γιόρτασαν την υποψηφιότητα για ένταξη στην Ε.Ε.-1
Φωτ.: AP

Η Γεωργία είχε ζητήσει να της χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Η φιλοδυτική πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι είπε χθες ότι έγινε ένα «τεράστιο βήμα» και διαβεβαίωσε ότι εκφράστηκε «η βούληση του γεωργιανού λαού».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ανησυχίες στη Γεωργία, καθώς είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τη ρωσική εισβολή του 2008.

Γεωργία: Χιλιάδες πολίτες γιόρτασαν την υποψηφιότητα για ένταξη στην Ε.Ε.-2
Φωτ.: AP

Τον Ιούνιο του 2022 η ΕΕ αρνήθηκε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία, ζητώντας από την κυβέρνηση να προωθήσει δικαστικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ελευθερία για τα μέσα ενημέρωση και να περιορίσει την επιρροή των ολιγαρχών.

Η ένταξη στην ΕΕ είναι μια φιλοδοξία που αναφέρεται στο Σύνταγμα της Γεωργίας και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις περίπου το 80% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή