Κατάσκοπος Βέλγος βουλευτής

Κατάσκοπος Βέλγος βουλευτής

Ο ακροδεξιός πολιτικός Φρανκ Κρέγελμαν φέρεται να στρατολογήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη νήσο Χαϊνάν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Πληροφοριοδότης Κινέζου κατασκόπου ήταν ο πρώην –σήμερα– βουλευτής του ακροδεξιού βελγικού κόμματος Φλαμς Μπελάνγκ, Φρανκ Κρέγελμαν, για τουλάχιστον τρία χρόνια, μέρος προσπάθειας του Πεκίνου να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στο Βέλγιο.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Τομ φαν Γκρίκεν, ζήτησε χθες τη διαγραφή του Κρέγελμαν από τους κομματικούς καταλόγους, ο οποίος είναι σήμερα δημοτικός σύμβουλος του κόμματος στις Μαλίν. Το Φλαμανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε από τη μεριά του την άρση της ιδιότητας του επίτιμου μέλους του Κοινοβουλίου της Φλάνδρας, που απολάμβανε ο Κρέγελμαν.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη, που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Financial Times και Le Monde, αλλά και στο περιοδικό Der Spiegel, πράκτορας της κινεζικής υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας άσκησε πιέσεις πάνω στον Κρέγελμαν, προκειμένου ο πρώην βουλευτής και γερουσιαστής να επηρεάσει ευρωπαϊκές συνομιλίες για θέματα κινεζικού ενδιαφέροντος, όπως η καταστολή του δημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ ή η καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας στην κινεζική επαρχία του Σινζιάνγκ.

Ο Κρέγελμαν φέρεται να έλαβε στις αρχές Ιουλίου 2019 μήνυμα από τον κ. Γου, στο οποίο ο Κινέζος πράκτορας του ζητάει να γράψει «έκθεση για τον Σαρλ Μισέλ, τις πολιτικές του πεποιθήσεις, την προσωπικότητά του, τα χόμπι του και την άποψή του για την Κίνα». Τρεις ημέρες αργότερα, ο βουλευτής δέχεται τηλεφωνική κλήση και λέει στον Κινέζο «διαχειριστή» του ότι ο Μισέλ απέκτησε τη θέση του χάρη σε πολιτικές ίντριγκες και στις σχέσεις του «με διεθνιστές, προσκείμενους στον Τζορτζ Σόρος». Ο Κρέγελμαν συνεχίζει λέγοντας: «Ο Μισέλ αγαπά το χρήμα, αλλά δεν είναι φίλος της Κίνας ή της Ρωσίας».

Λίγο πριν ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς ταξιδέψει στο Πεκίνο στα τέλη του 2022, ο κ. Γου ζητάει από τον Κρέγελμαν να πείσει δύο δεξιούς ευρωβουλευτές να δηλώσουν δημοσίως ότι ΗΠΑ και Βρετανία απειλούν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. «Στόχος μας είναι να εξασθενίσουμε τις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις», γράφει σε μήνυμά του προς τον πρώην βουλευτή ο κ. Γου.

Σε μηνύματά του το 2021, ο κ. Γου δίνει εντολή στον Κρέγελμαν να «επιτεθεί κατά του Γερμανού ανθρωπολόγου Αντριάν Τσενς», ο οποίος αποκάλυψε πως η Κίνα φυλακίζει εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους Ουιγούρους στην επαρχία Σινζιάνγκ. Ο Κινέζος πράκτορας ζήτησε επίσης από τον Βέλγο πρώην νομοθέτη να τον βοηθήσει να «διαταράξουν» συνέδριο για την Ταϊβάν. Συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών για τη δωροδοκία ρωμαιοκαθολικού καρδιναλίου, προκειμένου να προειδοποιούσε κατά της πολιτικοποίησης της πανδημίας, σε στιγμή κατά την οποία η Κίνα αντιμετώπιζε επικρίσεις.

Τα μηνύματα και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο διέρρευσαν στα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης από «δυτική πηγή ασφαλείας». Ο Κρέγελμαν δεν είχε προηγούμενες δημόσιες επαφές με την Κίνα, την οποία είχε επισκεφθεί άπαξ το 2019 στο θέρετρο του Σάνια στη νήσο Χαϊνάν, για να γνωριστεί εκεί με τον κ. Γου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή