Σφοδρές οδομαχίες σε όλη τη Γάζα

Σφοδρές οδομαχίες σε όλη τη Γάζα

Να έχει ρόλο η Παλαιστινιακή Αρχή στην ασφάλεια της Λωρίδας προτείνει ο Σάλιβαν – Πιέσεις ΗΠΑ για στοχευμένες επιθέσεις

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε εντατικές διαβουλεύσεις με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία στην Ιερουσαλήμ και με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα της Δυτικής Oχθης, ο πόλεμος στη Γάζα βρισκόταν σε κρίσιμη καμπή, με τον ισραηλινό στρατό να συναντά ισχυρή αντίσταση στις χερσαίες επιχειρήσεις του.

Τα διεθνή πρακτορεία ανέφεραν κατά τη χθεσινή ημέρα σφοδρές οδομαχίες σε όλο το μήκος της Λωρίδας, από το Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο άκρο της, μέχρι τη Χαν Γιουνίς στον Νότο, περνώντας από την πόλη της Γάζας, πολλές συνοικίες της οποίας ήταν πεδία μάχης και από το Μαγάζι, στην κεντρική Γάζα. «Οι εντατικές μάχες, τις οποίες μας επιβεβαίωσαν πολλοί κάτοικοι και στρατιωτικές πηγές», αναφέρει το πρακτορείο Reuters, «εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσον οι καταιγιστικές εναέριες και χερσαίες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, που διαρκούν περισσότερο από δύο μήνες, έχουν αποδυναμώσει ουσιωδώς τη Χαμάς».

Καθώς εισχωρούν βαθύτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του αστικού ιστού, οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ εκτίθενται σε ενέδρες των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, που χρησιμοποιούν όχι μόνο το εκτεταμένο δίκτυο των υπόγειων τούνελ, αλλά και τα πολλαπλά σημεία οχύρωσης που τους προσφέρουν οι τεράστιοι όγκοι από τα χαλάσματα που δημιούργησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί. Χθες, το Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο άλλων δύο στρατιωτών του σε μάχη, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του να ανέρχεται σε 118. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν οι σοροί τριών ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Πρόκειται για δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, ηλικίας 19 ετών, και για έναν Γάλλο πολίτη, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε στο μουσικό φεστιβάλ που αιματοκύλισε η ισλαμική οργάνωση. Από παλαιστινιακής πλευράς, τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων προσέγγιζαν τις 19.000.

O τουρκικός Τύπος ανέφερε χθες πως ο Xαλέντ Μεσάλ, ένας από τους ηγέτες της Χαμάς, συναντήθηκε με εκπροσώπους ΜΚΟ στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε πως «αν δεν ήταν η 7η Οκτωβρίου, ίσως να είχαμε παρακολουθήσει και το γκρέμισμα του Aλ Ακσά» (του ιερού τεμένους των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ) από το Ισραήλ.

Εντοπίστηκαν οι σοροί τριών ομήρων της Χαμάς – Νέα επίθεση των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των διαβουλεύσεών του με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία στην Ιερουσαλήμ, ο Τζέικ Σάλιβαν επέμεινε στην ανάγκη να σταματήσουν οι μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, δίνοντας τη θέση τους σε μικρότερης έντασης επεμβάσεις ειδικών δυνάμεων για την εξουδετέρωση στελεχών της Χαμάς και την απελευθέρωση ομήρων. Παρά την επιμονή του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ότι θα χρειαστεί να παραταθεί ο πόλεμος για αρκετούς μήνες, ο Αμερικανός αξιωματούχος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος. «Δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στο να λες ότι η σύγκρουση θα κρατήσει μήνες και στο να λες ότι θα υπάρξουν διαφορετικές φάσεις αυτής της σύγκρουσης… με μετάβαση από τις υψηλής έντασης σε χαμηλής έντασης επιχειρήσεις», υπογράμμισε σχετικά. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει: «Θέλω να εστιάσουν περισσότερο (οι Ισραηλινοί) στην προστασία των αμάχων. Οχι να σταματήσουν να κυνηγούν τη Χαμάς, αλλά να είναι πιο προσεκτικοί».

Επιμένει ο Νετανιάχου

Από την Ιερουσαλήμ, ο Σάλιβαν μετακινήθηκε στη Ραμάλα, όπου συζήτησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς το ενδεχόμενο να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή ενεργό ρόλο στην ασφάλεια της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντιτίθεται σε αυτή τη λύση, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η Γάζα «ούτε Χαμαστάν ούτε Φαταχστάν» (Φατάχ είναι η παράταξη του Αμπάς).

Νέα επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων σημειώθηκε στα ανοιχτά της Υεμένης, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι, συμμάχους της Χαμάς. Δύο πλοία υπό σημαία Λιβερίας επλήγησαν από drone και βαλλιστικούς πυραύλους, προκαλώντας ζημιές, αλλά όχι θύματα.

Ανησυχία για τον Λίβανο

FRANCE 24

Εντονη ανησυχία σε δυτικές πρωτεύουσες προκαλεί η κλιμακούμενη, σχεδόν επί καθημερινής βάσης, ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα του Λιβάνου, όπου έχουν σκοτωθεί περίπου 91 μαχητές της φιλοϊρανικής οργάνωσης, έξι Ισραηλινοί στρατιώτες και 17 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Το Ισραήλ ζητάει την εγκατάσταση διεθνούς δύναμης και την απόσυρση της Χεζμπολάχ περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «η Βηρυτός και ο νότιος Λίβανος θα γίνουν Γάζα και Χαν Γιουνίς», όπως δήλωσε ο Νετανιάχου. Χθες, ο ισραηλινός στρατός, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, έριξε φυλλάδια πάνω από χωριά του νότιου Λιβάνου, καλώντας τους κατοίκους να μην προσφέρουν βοήθεια στη Χεζμπολάχ εάν θέλουν να αποφύγουν τις συνέπειες. Ο Τζέικ Σάλιβαν τόνισε χθες ότι το θέμα «μπορεί να λυθεί μέσω της διπλωματίας, χωρίς να υπάρξει νέος πόλεμος». Το ίδιο μήνυμα θα μεταφέρει σήμερα και αύριο η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, επισκεπτόμενη τον Λίβανο, το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη. Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια διπλωματική λύση, η οποία θα περιλαμβάνει και την απόσυρση του Ισραήλ από μικρή λωρίδα γης που διεκδικεί ο Λίβανος, τα Αγροκτήματα Σεμπάα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή