Πέθανε ο Ιταλός διανοούμενος και φιλόσοφος Τόνι Νέγκρι

Πέθανε ο Ιταλός διανοούμενος και φιλόσοφος Τόνι Νέγκρι

Ο Νέγκρι ήταν θεωρητικός του μαρξισμού. Η όλη πορεία του ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 από τον χώρο του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όμως σύντομα διαφώνησε και μετακινήθηκε προς σαφώς πιο αριστερές θέσεις.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός φιλόσοφος και πολιτικολόγος, Τόνι Νέγκρι, πέθανε την περασμένη νύχτα στο Παρίσι σε ηλικία ενενήντα ετών.

Ο Νέγκρι ήταν θεωρητικός του μαρξισμού. Η όλη πορεία του ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 από τον χώρο του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όμως σύντομα διαφώνησε και μετακινήθηκε προς σαφώς πιο αριστερές θέσεις.

Την ίδια δεκαετία, υπήρξε από τους ιδρυτές του εκδοτικού οίκου Μαρσίλιο και του μηνιαίου περιοδικού Quaderni Rossi («Κόκκινα Τετράδια»). Κατόπιν δημοσίευσε αναλύσεις στο περιοδικό Classe Operaia («Εργατική Τάξη») και εντάχθηκε στην οργάνωση Potere Operaio («Εργατική Εξουσία»), στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Κύρια θέματα της ανάλυσής του, μεταξύ άλλων, ήταν η κοινωνική κατάσταση και τα προβλήματα στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, οι σχέσεις της Δύσης με τον «Τρίτο Κόσμο», οι αλλαγές που είχαν επέλθει στις βιομηχανίες και στην ίδια την «ταυτότητα» των εργατών.

Το 1973 o Νέγκρι ίδρυσε την οργάνωση Autonomia Operaia (Εργατική Αυτονομία) -πάντα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς-, της οποίας θα παραμείνει κύριο σημείο αναφοράς μέχρι την διάλυσή της, το 1979. Το 1983 ο Νέγκρι εκλέχθηκε βουλευτής του Ριζοσπαστικού Κόμματος, αλλά την ίδια χρονιά εγκατέλειψε την Ιταλία και μετέβη στη Γαλλία διότι ενεχόταν σε δικαστική υπόθεση για «ηθική και πολιτική υποστήριξη της τρομοκρατίας» και των ίδιων των Ερυθρών Ταξιαρχιών, με κατηγορίες για άσκηση βίας, για επιθέσεις κατά οργάνων της τάξης και για απαγωγές.

Τελικώς, ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Πάδοβας καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια φυλάκισης για ηθική αυτουργία σε ληστεία, κατά την οποία δολοφονήθηκε ένας καραμπινιέρος, και για σύσταση οργάνωσης με στόχο την ανατροπή της έννομης τάξης. Στη φυλακή πήρε σαφείς αποστάσεις από την ένοπλη βία, τονίζοντας ότι η βίαιες πράξεις δεν έχουν καμία σχέση με την ιδεολογική διάσταση και ανάλυση. Συνολικά, ο Νέγκρι εξέτισε δέκα χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων τα τελευταία τέσσερα σε καθεστώς ημιελευθερίας.

Πρόκειται για πρόσωπο που προκάλεσε μεγάλες αντιπαραθέσεις στην ιταλική πολιτική και κοινωνική ζωή. «Ηταν ένας κακός δάσκαλος, αν και η δικαστική περιπέτειά του πρέπει να αξιολογηθεί ως μια ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Τόνι Νέγκρι, κατά την παραμονή του στο Παρίσι, μεταξύ άλλων δίδαξε στη Σορβόννη και στο Διεθνές Κολέγιο Φιλοσοφικών Σπουδών.

Ο Ιταλός πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φραντσέσκο Κοσίγκα, είχε χαρακτηρίσει «αδικία» τη σύλληψη του Νέγκρι και είχε υπογραμμίσει ότι «πλήρωσε δυσανάλογο κόστος σε σχέση με τις πραγματικές του ευθύνες».

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή