ISW: Οι δηλώσεις Πούτιν περί μη επίθεσης κατά του ΝΑΤΟ θυμίζουν εκείνες προ της εισβολής στην Ουκρανία

ISW: Οι δηλώσεις Πούτιν περί μη επίθεσης κατά του ΝΑΤΟ θυμίζουν εκείνες προ της εισβολής στην Ουκρανία

Ανησυχητικά οικείες ακούστηκαν την περασμένη Κυριακή οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου προέδρου

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικά οικείες ακούστηκαν την περασμένη Κυριακή οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν περί μη προθέσεως της Ρωσίας να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Σπουδών.

Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το ISW, οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου προέδρου ότι η Μόσχα δεν έχει κανένα σκοπό να επιτεθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κατά τη μακροσκελή συνέντευξή του στο πρώτο κρατικό κανάλι της Ρωσίας, είναι ταυτόσημες με εκείνες που ο ένοικος του Κρεμλίνου είχε μοιράσει λίγο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, το 2022.

Οι δηλώσεις αυτές, που υποτίθεται ότι είχαν σκοπό να κατευνάσουν τις δυτικές ανησυχίες περί περαιτέρω επιθετικότητας της Μόσχας, ουσιαστικά συνιστούν ανοικτή απειλή τόσο για τη Φινλανδία –το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ– όσο και τις άλλες χώρες της Συμμαχίας, κατά την ανάλυση του αμερικανικού ινστιτούτου.

Οι ανησυχίες αυτές είχαν εκφραστεί και διά στόματος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όταν στις 6 Δεκεμβρίου είχε προειδοποιήσει πως εάν η Ρωσία επικρατούσε στον πόλεμο της Ουκρανίας, θα επιχειρούσε μελλοντικά επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ.

Κατά την ανάλυση του ISW, η οποία δημοσιεύθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο Πούτιν υποστήριξε μεν ότι η Ρωσία δεν έχει γεωπολιτικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς ή εδαφικούς λόγους να πολεμήσει το ΝΑΤΟ και πως η Ρωσία ενδιαφέρεται να αναπτύξει σχέσεις με κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Κατηγορίες και απειλές

Ωστόσο ο Πούτιν προσέθεσε σε αυτή την υποτιθέμενη διαβεβαίωση την κατηγορία ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δημιούργησαν τεχνητά σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Φινλανδίας και «έσυραν» τη Φινλανδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν προβλήματα» με τη Φινλανδία και ότι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ ώθησε Ρώσους αξιωματούχους να αρχίσουν να σχηματίζουν τη Στρατιωτική Περιοχή του Λένινγκραντ και να συγκεντρώνουν στρατιωτικές μονάδες στη βορειοδυτική Ρωσία.

Ο ρωσικός στρατός αναδιατάσσει επί του παρόντος τη δυτική στρατιωτική περιφέρεια για να αναδιαμορφώσει τη στρατιωτική περιφέρεια του Λένινγκραντ και τη στρατιωτική περιφέρεια της Μόσχας ως τμήματα μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας αναδιάρθρωσης και επέκτασης που στοχεύει να προετοιμάσει τη Ρωσία για έναν πιθανό μελλοντικό συμβατικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας εναντίον του ΝΑΤΟ.

Η Δυτική Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τα ρωσικά σύνορα με μέλη του ΝΑΤΟ, όπως τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και τη Φινλανδία, αν και έχει δεσμευτεί σε μεγάλο βαθμό στον αγώνα στην Ουκρανία, όπου έχει υποστεί σημαντικές απώλειες.

Η αποκατάσταση των στρατιωτικών περιφερειών Λένινγκραντ και Μόσχας πιθανότατα αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των ρωσικών επιχειρησιακών απαιτήσεων στην Ουκρανία με τη ρωσική στρατιωτική τοποθέτηση κατά μήκος των ρωσικών συνόρων με το ΝΑΤΟ, επισημαίνει το αμερικανικό ινστιτούτο.

Η αιτιολόγηση του Πούτιν για τον σχηματισμό της στρατιωτικής περιφέρειας του Λένινγκραντ, η οποία και θα είναι υπεύθυνη για μια περιοχή που συνορεύει με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Αρκτική, υποδηλώνει ότι τη θεωρεί ως στρατιωτική απάντηση στα «προβλήματα» των σημερινών και μελλοντικών μελών του ΝΑΤΟ στη Σκανδιναβία.

Το ινστιτούτο επισημαίνει ακόμη στην ανάλυσή του ότι οι διαβεβαιώσεις του Πούτιν για τις ειρηνικές προθέσεις του προς το ΝΑΤΟ είναι κενές νοήματος, δεδομένων των απειλών που ο ίδιος και οι ειδικοί του Κρεμλίνου απευθύνουν πρόσφατα κατά των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Η διακήρυξη του Πούτιν ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα συμφέρον να εισβάλει στο ΝΑΤΟ είναι επίσης παρόμοια με τους επίμονους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022 –συμπεριλαμβανομένης της παραμονής της εισβολής– ότι η Ρωσία δεν είχε πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία.

Μακροπρόθεσμη στοχοθεσία

Το ISW υπογραμμίζει μάλιστα πως ο Πούτιν επιδιώκει να περιορίσει και να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ εδώ και δύο δεκαετίες και απαιτεί συνεχώς αλλαγές στη συμμαχία που θα ισοδυναμούσαν με τη διάλυσή του. Ο επί δεκαετίες στόχος του Πούτιν είναι να θέσει προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΝΑΤΟ θα υπονόμευε τη δική του παγκόσμια ισχύ, δημιουργώντας ένα δομικά και ιδεολογικά ηττημένο ΝΑΤΟ που δεν θα μπορεί να αντισταθεί στους μελλοντικούς στόχους της Ρωσίας – οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν εδαφικές κατακτήσεις ή την εγκαθίδρυση ρωσικής επικυριαρχίας σε κράτη που η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει να βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της.

Η συνέντευξη Πούτιν έδειξε ακόμη ότι συνεχίζει να αντιλαμβάνεται τη Δύση ως αδύναμη, σε αντίθεση με την εμπιστοσύνη του στην ανάπτυξη της ισχύος της Ρωσίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στο ίδιο πλαίσιο ο Πούτιν επικαλείται ολοένα και περισσότερο μια σκόπιμα ευρεία, ασαφή και ψευδορεαλιστική αντίληψη της ρωσικής κυριαρχίας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους ρωσικούς στόχους να επιβάλει τη βούληση του Πούτιν στην Ουκρανία και πέρα από αυτήν, κατά το ISW.

Η εστίαση του Πούτιν στους δεσμούς μεταξύ δύναμης και κυριαρχίας πλαισιώνει τις επιθετικές προσπάθειες της Ρωσίας να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους της και να μειώσει τη δυτική ισχύ ως αμυντικά μέτρα που προστατεύουν τη ρωσική κυριαρχία, καταλήγει το αμερικανικό ινστιτούτο.

Πηγή: ISW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT