Χιλή: Νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα – «Γλυκόπικρη» νίκη για την Κεντροαριστερά

Χιλή: Νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα – «Γλυκόπικρη» νίκη για την Κεντροαριστερά

Οι πολίτες της Χιλής απέρριψαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες, Κυριακή, το σχέδιο νέου Συντάγματος της χώρας, κείμενο που καταρτίστηκε από συντακτική συνέλευση στην οποία κυριαρχούσε η άκρα Δεξιά

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες της Χιλής απέρριψαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες, Κυριακή, το σχέδιο νέου Συντάγματος της χώρας, κείμενο που καταρτίστηκε από συντακτική συνέλευση στην οποία κυριαρχούσε η άκρα Δεξιά.

Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει ο Guardian, το Σύνταγμα του 1980 που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της αιματηρής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ θα παραμείνει σε ισχύ, καθιστώντας το αποτέλεσμα «γλυκόπικρο» για τους προοδευτικούς πολίτες της Χιλής και την αριστερή κυβέρνησή της.

Στα κεντρικά γραφεία του δεξιού κόμματος, τα μέλη συγκεντρώθηκαν μπροστά από μια γιγάντια σημαία της χώρας για να παραδεχτούν την ήττα τους στο δημοψήφισμα και να εκφράσουν ταυτόχρονα την άποψη ότι το Σύνταγμα του 1980 είχε θριαμβεύσει.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ύστερα από τρία χρόνια έντονου και διχαστικού διαλόγου, το 62% των ψηφοφόρων απέρριψε συνολικά ένα προοδευτικό Σύνταγμα το οποίο εγγυόταν δικαιώματα και ελευθερίες.

Στη συνέχεια, το εκλογικό σώμα εξέλεξε μια συντακτική συνέλευση στην οποία κυριαρχούσε το ακροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το οποίο πρότεινε ένα Σύνταγμα με αμφιλεγόμενες ρήτρες, οι οποίες, σύμφωνα με ακτιβιστές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάργηση της πρόσβασης σε ασφαλείς αμβλώσεις.

Περιείχε επίσης αυστηρά μέτρα αναφορικά με την παράνομη μετανάστευση και τη δημόσια ασφάλεια και περιελάμβανε διάταξη η οποία ανέφερε ότι αποτελεί καθήκον των Χιλιανών να τιμούν τα εθνικά σύμβολα.

Τελικά, με το 98,61% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, το «όχι» στο εν λόγω προτεινόμενο Σύνταγμα επικρατεί με το 55,75% των ψήφων, ενώ το «ναι» περιορίζεται στο 44,25%, σύμφωνα με την εκλογική υπηρεσία (SERVEL).

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή