«Φρουροί ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα

«Φρουροί ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα

Μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ΗΠΑ ανασυγκροτούν την πολυεθνική δύναμη κρούσης κατά της πειρατείας για να διασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα μέσω Σουέζ.

φρουροί-ευημερίας-στην-ερυθρά-θάλα-562790404

ΟΣΛΟ. Το νορβηγικό δεξαμενόπλοιο πετρελαιοειδών «M/V Swan Atlantic» είναι το τελευταίο πλοίο που δέχεται επίθεση με πυραύλους από τις ακτές της Υεμένης. Χθες το πρωί, βλήματα που προήλθαν από περιοχή υπό τον έλεγχο του αντάρτικου των Χούθι στην Υεμένη έπληξαν το κατάστρωμα του πλοίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση των Χούθι έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές πυραυλικές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον εμπορικών πλοίων, οδηγώντας πολλές εταιρείες στην επιλογή του περίπλου της Αφρικής μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας προκειμένου να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν έφθασε χθες στο Ισραήλ, από όπου ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της επιχείρησης «Φρουρός της Ευημερίας». Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η MSC, διέταξαν τα πλοία τους να αποφεύγουν εφεξής το Σουέζ, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος και τους χρόνους παράδοσης. Οι καθυστερήσεις αυτές θα αρχίσουν να επηρεάζουν τις δυτικές αγορές μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Ποσοστό 15% της παγκόσμιας εμπορικής ναυσιπλοΐας διέρχεται μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. «Οι εταιρείες που εξέτρεψαν τα πλοία τους ελέγχουν το ήμισυ της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας θα κοστίσει πολύ σε χρήμα και χρόνο», λέει στο Reuters ο αναλυτής της ABN Amro Αλμπερτ Γιαν Σουάρτ. Η πετρελαϊκή BP ανακοίνωσε και αυτή προσωρινή αναστολή των πλόων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, ένδειξη ότι η κρίση, που επηρεάζει μέχρι στιγμής μόνο τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, ενδέχεται να επεκταθεί και στη διακίνηση καυσίμων. Η ανησυχία αυτή αποτυπώθηκε με τη χθεσινή άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου.

Οι επιθέσεις των Χούθι υποχρέωσαν άλλες εταιρείες να αναθεωρήσουν τους εμπορικούς δεσμούς τους με το Ισραήλ. Η Evergreen Marine ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να πάψει προσωρινά να δέχεται τη μεταφορά ισραηλινών φορτίων. «Για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων, η εταιρεία μας αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά να δέχεται ισραηλινά φορτία και έδωσε εντολή στα πλοία εμπορευματοκιβωτίων μας να διακόψουν τις πλόες μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η ανακοίνωση του ναυτιλιακού κολοσσού. Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν και οι Hapag-Lloyd και Maersk.

Η ανησυχία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας οδήγησε τις ΗΠΑ να προτείνουν τη σύσταση πολυεθνικής ναυτικής δύναμης, με στόχο την προστασία των θαλασσίων διαύλων. Την πρωτοβουλία αυτή χαρακτήρισε «σφάλμα» η Τεχεράνη.

Το νορβηγικό δεξαμενόπλοιο που δέχθηκε χθες επίθεση υπέστη μικρές υλικές ζημιές, ενώ κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίσθηκε. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Inventor Chemical Tankers ανέφερε ότι οι ζημιές εντοπίζονται στη δεξαμενή νερού. Ο διευθύνων σύμβουλος Οϊστεν Ελγκαν είπε χθες ότι η εταιρεία του δεν έχει συνεργασία με το Ισραήλ. Το πλοίο μετέφερε σπορέλαια με προορισμό τη νήσο της Ρεουνιόν στον Ινδικό Ωκεανό. Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική φρεγάτα «Λανγκεντόκ» αναχαίτισε drone που πλησίαζε προς άλλο νορβηγικό πετρελαιοφόρο στα νερά της Ερυθράς Θάλασσας.

Πύραυλοι των Χούθι της Υεμένης κατά των εμπορικών πλοίων διακόπτουν τη διακίνηση αγαθών μέσω του Σουέζ .

Στο μήνυμα SOS του νορβηγικού δεξαμενοπλοίου το Σάββατο απάντησε το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Κάρνεϊ», που πραγματοποιεί περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα με αποστολή την αναχαίτιση πυραύλων και drones. Την Κυριακή, το «Κάρνεϊ» κατέρριψε 14 drones που είχαν εκτοξεύσει μαχητές των Χούθι εναντίον στόχων στην Ερυθρά.

Τις λεπτομέρειες της επιχείρησης «Φρουρός της Ευημερίας» ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα τεθούν επικεφαλής της πολυεθνικής δύναμης που έχει στόχο να επιβεβαιώσει τη θεμελιώδη αρχή περί ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. «Η ιρανική υποστήριξη προς τις επιθέσεις των Χούθι εις βάρος εμπορικών πλοίων πρέπει να σταματήσει», διακήρυξε. Η επιχείρηση αφορά την ενίσχυση της υπάρχουσας ναυτικής «Δύναμης 153» στην Ερυθρά. Οι ναυτικές ενισχύσεις θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη φύλαξη του Κόλπου του Αντεν, των Στενών του Μπαμπ ελ Μάντεμπ και της Ερυθράς Θάλασσας.

Την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας υπογράμμισε χθες ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς, για να δεσμευθεί στην αποστολή νέων δυνάμεων του Βασιλικού Ναυτικού προς ενίσχυση των «Φρουρών της Ευημερίας». Πέραν της Βρετανίας, και η Νορβηγία δήλωσε ότι θα συνδράμει την πολυεθνική δύναμη με 10 αξιωματούχους του πολεμικού ναυτικού της, ενώ και η Ιταλία σκέφτεται να ενταχθεί σε αυτήν. Καμία άλλη χώρα, όμως, δεν είχε δεσμευθεί μέχρι χθες το βράδυ για την αποστολή πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά, απειλώντας την προσπάθεια των ΗΠΑ να εμφανίσουν την επιχείρηση ως πολυεθνική.

«Πιο χειρουργικές» επιχειρήσεις ζητούν οι ΗΠΑ

Με φόντο τη σταδιακή απομάκρυνση των ΗΠΑ από την πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου και τον τρόπο με τον οποίο αυτή διαχειρίζεται τον πόλεμο στη Γάζα, ο υπουργός Aμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Oστιν ζήτησε χθες από το Ισραήλ να μειώσει την ένταση των επιθέσεων και να επικεντρωθεί σε «πιο χειρουργικές» επιχειρήσεις. Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο αναμενόταν να λάβει χώρα χθες το βράδυ, αναβλήθηκε τελικά για σήμερα.

Υπέρ της κατάπαυσης του πυρός τάχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ο νέος Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον καθώς και η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ με κοινό τους άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times. «Οι άμαχοι πολίτες που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής είναι πάρα πολλοί», λένε. «Είναι επείγον να συμφωνηθεί μία βιώσιμη ανακωχή που θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη ειρήνη». Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας που εδρεύει στη Λωρίδα, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα πως ο αριθμός των νεκρών από τη μέρα της ισραηλινής εισβολής ανέρχεται στους 19.453 ανθρώπους.

Ωστόσο, οι δύο υπουργοί υποστηρίζουν πως δεν είναι ακόμη η στιγμή να ζητηθεί μία μόνιμη ανακωχή καθώς «θα ισοδυναμούσε με παραγνώριση του λόγου για τον οποίον το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να προστατεύσει τον εαυτό του: Η Χαμάς εξαπέλυσε μία βάρβαρη επίθεση στα εδάφη του και καθημερινά εκτοξεύει πυραύλους με στόχο άμαχους πολίτες. Η Χαμάς πρέπει πρώτα να παραδώσει τα όπλα», λένε.

Νωρίς χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς δημοσίευσε βίντεο στο οποίο τρεις ηλικιωμένοι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι, 79, 80 και 84 ετών, παρακαλούν για την απελευθέρωσή τους. Παρ’ όλα αυτά, λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ανακοίνωσε πως «δεν πιστεύει» ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία νέα ανταλλαγή ομήρων στο άμεσο μέλλον, ενώ εκπρόσωπος των IDF αποκάλεσε το βίντεο «τρομοκρατικό έγκλημα».

Την Κυριακή, οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο του μεγαλύτερου τούνελ της Χαμάς που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα. Η σήραγγα, μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων και διαμέτρου σχεδόν τριών μέτρων, χωράει εύκολα ένα αυτοκίνητο, ενώ είναι σκαμμένη σε βάθος 50 μέτρων κάτω από τη γη. Η είσοδός της βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από το οχυρωμένο πέρασμα του Ερέζ και οι ισραηλινές αρχές εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά οχημάτων, στρατιωτών και όπλων κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται σήμερα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Στο μέτωπο του κυβερνοπολέμου, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Τζαβάντ Οουτζί, δήλωσε πως το 70% των πρατηρίων καυσίμων της χώρας τέθηκε χθες εκτός λειτουργίας εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσαν χάκερ. Η ομάδα Predatory Sparrow (αρπακτικό σπουργίτι) ανέλαβε, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, την ευθύνη για την επίθεση λέγοντας πως φρόντισε να μην πλήξει σταθμούς που εξυπηρετούν δομές έκτακτης ανάγκης. Ο Οουτζι υποστήριξε πως η ομάδα έχει δεσμούς με το Ισραήλ.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Ιδιωτικά φορτηγά που δεν ανήκουν σε αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η αμερικανική διπλωματία, χαιρετίζοντας την εξέλιξη.

Το «να βλέπουμε όχι μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και εμπορεύματα που μπορούν να πωλούνται στα καταστήματα και τις αγορές» να εισέρχονται στην περιοχή συνιστά «ένα καθοριστικό στάδιο για τη βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους.

Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πρόοδος που επιτεύχθηκε το Σαββατοκύριακο με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα είναι σημαντική, δεν είναι αρκετή, τόνισε.

Τα φορτηγά, που μεταφέρουν κυρίως τρόφιμα, πέρασαν από το σημείο διέλευσης της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, για να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή