Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες μετά από εβδομάδες έντονης δραστηριότητας

Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες μετά από εβδομάδες έντονης δραστηριότητας

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, εξακολουθεί να λειτουργεί, αν και με πλήθος καθυστερήσεων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας, εξερράγη ένα ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία εκτοξεύοντας λάβα και τέφρα, όπως γνωστοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. 

«Προειδοποίηση: Εκρηξη ξεκίνησε βορείως του Γκρίνταβικ, κοντά στο Χάγκαφελ» ενημέρωσε στην ιστοσελίδα της η υπηρεσία χθες Δευτέρα, προειδοποιώντας πως η ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Ρέικιαβικ, προκαλώντας ρωγμές στο έδαφος. 

«Η σεισμική δραστηριότητα σε συνδυασμό με μετρήσεις από συσκευές GPS δείχνουν ότι το μάγμα κινείται προς τα νοτιοδυτικά και η έκρηξη μπορεί να συνεχιστεί προς την κατεύθυνση του Γκρίνταβικ» δήλωσε το Met Office.

Περίπου 100 έως 200 κυβικά μέτρα λάβας εκτοξεύονται ανά δευτερόλεπτο, αρκετές φορές πολλαπλάσια από ό,τι σε προηγούμενες εκρήξεις στην περιοχή, σημείωσε η Ισλανδή σεισμολόγος Kristin Jonsdottir στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RUV.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, παρέμεινε ανοιχτό, αν και σημειώθηκαν πολλές καθυστερήσεις τόσο στις αφίξεις όσο και στις αναχωρήσεις.

Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες μετά από εβδομάδες έντονης δραστηριότητας-1
Φωτ.: Icelandic coast guard via AP

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας, Bjarne Benediktsson, δήλωσε στο X ότι “δεν υπάρχουν διαταραχές στις πτήσεις από και προς την Ισλανδία και οι διεθνείς διάδρομοι πτήσεων παραμένουν ανοιχτοί”

Η κατάσταση στην Ισλανδία ήταν εδώ και εβδομάδες κυριολεκτικά… εκρηκτική, αφού μια μάζα μάγματος μήκους 15 χλμ. που ρέει κάτω από τη χερσόνησο Ρεϊκιάνες, προκαλέσει την εκκένωση μιας πόλης 4.000 κατοίκων, έντονη σεισμική δραστηριότητα και συναγερμό μεταξύ των αρμόδιων αρχών.

Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες μετά από εβδομάδες έντονης δραστηριότητας-2
Φωτ.: Icelandic coast guard via AP

Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω στα όρια μιας τεκτονικής πλάκας που διαρκώς διασπάται, απομακρύνοντας Βόρεια Αμερική και Ευρασία, κατά μήκους του μεσο-ατλαντικού ρήγματος. 

Κάτω από αυτήν την πλάκα, βρίσκεται μια περιοχή πολύ θερμότερη από το περιβάλλον μάγμα, το οποίο λιώνει και αποδυναμώνει τον φλοιό της Γης. Λόγω αυτών των συνθηκών η Ισλανδία φιλοξενεί 32 ενεργά ηφαίστεια. 

Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες μετά από εβδομάδες έντονης δραστηριότητας-3
Φωτ.: Civil Protection of Iceland/Handout via REUTERS

Σημειώνεται πως το ηφαίστειο της χερσονήσου Ρεϊκιάνες παρέμενε αδρανές εδώ και 800 χρόνια, προτού αφυπνιστεί το 2021 με μικρής διάρκειας και έντασης έκρηξη.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή