Αζερμπαϊτζάν: Τα συνοριακά ζητήματα δεν πρέπει να παρεμποδίζουν την ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία

Αζερμπαϊτζάν: Τα συνοριακά ζητήματα δεν πρέπει να παρεμποδίζουν την ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αζερμπαϊτζάν δεν βλέπει εμπόδια στη διασφάλιση μιας διαρκούς ειρηνευτικής συνθήκης με τη γειτονική Αρμενία και πιστεύει ότι το ζήτημα του καθορισμού των συνόρων του μπορεί να επιλυθεί χωριστά, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, με εντολή από τον Ιλχάμ Αλίεφ, προχώρησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια αστραπιαία επίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο του Καραμπάχ, της οποίας ο εθνοτικός aρμενικός πληθυσμός είχε διασπαστεί τη δεκαετία του 1990.

Ο Αλίεφ εκτιμά ότι η «σιδηρά πυγμή» που επέδειξε, αποκατέστησε την κυριαρχία της χώρας του.

«Η σύγκρουση που διαρκεί 35 χρόνια έχει πλέον τελειώσει», είπε ο Χικμέτ Χατζίγιεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αλίεφ. «Η στρατηγική για το Αζερμπαϊτζάν τώρα είναι να κερδίσει την ειρήνη. Αυτό απαιτεί δράση και από τις δύο πλευρές. Μια συνθήκη ειρήνης δεν είναι επιστήμη πυραύλων», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Για το Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια στον δρόμο προς μια ειρηνευτική ατζέντα».

Οι γείτονες του Νοτίου Καυκάσου έχουν έρθει αντιμέτωποι σε δύο πολέμους τα τελευταία 30 χρόνια για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά πραγματοποίησαν ανταλλαγή αιχμαλώτων αυτόν τον μήνα και εξέδωσαν κοινή δήλωση, λέγοντας ότι θέλουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις και να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είπε τον περασμένο μήνα ότι το ζήτημα των συνόρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν θέμα διαπραγματεύσεων.

Ο Χατζίγιεφ είπε ότι το Μπακού ήταν πρόθυμο να το συζητήσει, αλλά «το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων θα πρέπει να τεθεί χωριστά από τις συζητήσεις για τη συνθήκη ειρήνης».

Περισσότεροι από 120.000 Αρμένιοι κατέφυγαν στην Αρμενία μετά την ανάκτηση του ελέγχου του εδάφους του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία έκανε λόγο για εθνοκάθαρση. Το Μπακού, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι Αρμένιοι θα μπορούσαν να παραμείνουν και να ενσωματωθούν στο Αζερμπαϊτζάν.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή