Ντ. Κάμερον: Διαφωνώ με την Φον ντερ Λάιεν, δεν θα επιστρέψουμε στην Ε.Ε.

Ντ. Κάμερον: Διαφωνώ με την Φον ντερ Λάιεν, δεν θα επιστρέψουμε στην Ε.Ε.

Σαφώς αρνητική απάντηση δίνει το Λονδίνο στην πιθανότητα μελλοντικής επανόδου του Ηνωμένου Βασιλείου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφώς αρνητική απάντηση δίνει το Λονδίνο στην πιθανότητα που εξέφρασε ως ευχή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περί μελλοντικής επανόδου του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και δημοσιεύεται την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του δημοψηφίσματος του Brexit το 2016 απορρίπτει κάθε πιθανότητα επιστροφής της Βρετανίας.

«Δεν συμφωνώ: Η Μεγάλη Βρετανία έκανε την επιλογή της στο δημοψήφισμα, με σημαντική διαφορά, και επιλέξαμε να είμαστε φίλοι, γείτονες και εταίροι της Ε.Ε., αλλά όχι μέλη», είπε στη συνέντευξή του στο έντυπο του Μιλάνου.

«Η δουλειά μας είναι να κάνουμε αυτή τη συνεργασία να λειτουργήσει: Φέρνουμε τους πόρους μας σε μια εταιρική σχέση με την Ευρώπη για την επίλυση προκλήσεων και προβλημάτων, είτε πρόκειται για μετανάστευση είτε για βοήθεια στην Ουκρανία. Και νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε με επιτυχία», πρόσθεσε ο κ. Κάμερον, που είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τη γραμμή του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο ένοικος της Ντάουνιγκ Στριτ 10, Ρίσι Σούνακ, είναι δηλωμένος υποστηρικτής του Brexit και έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η επιλογή του 51% των Βρετανών πριν 7,5 χρόνια ήταν ορθή και έχει ανοίξει σπουδαίες προοπτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο, μολονότι τόσο η κοινή γνώμη όσο και η οικονομική πραγματικότητα στη χώρα δείχνουν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ο κ. Κάμερον ήταν πρωθυπουργός την εποχή του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016, το οποίο ακολούθησαν αρκετά χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Brexit. Μετά το δημοψήφισμα και τη νίκη της εκστρατείας «Leave», παραιτήθηκε καθώς ο ίδιος έκανε εκστρατεία για να παραμείνει μέλος.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν μετανιώνει που πίεσε για δημοψήφισμα επειδή ήταν η προεκλογική του υπόσχεση. Είπε επίσης ότι χαίρεται που επέστρεψε στην πολιτική μετά από αρκετά χρόνια παύσης, όταν επελέγη από τον κ. Σούνακ στις 13 Νοεμβρίου για να ηγηθεί του Φόρεϊν Οφις.

«Δεν μετάνιωσα, γιατί είχα υποσχεθεί να κάνω δημοψήφισμα δύο χρόνια πριν από τις εκλογές και κρατήσαμε αυτή την υπόσχεση: Το δημοψήφισμα έγινε και το αποτέλεσμα εφαρμόστηκε. Ως εκ τούτου, άφησα τη θέση μου, πέρασα λίγο χρόνο εκτός πολιτικής, αλλά είμαι χαρούμενος που επέστρεψα: Ενα από τα καθήκοντα που έχω είναι να διασφαλίσω ότι αυτοί οι φίλοι, οι γείτονες και οι συνεργάτες λειτουργούν καλά και είμαι βέβαιος ότι είναι δυνατό» είπε στην ιταλική εφημερίδα.

Πηγή: Corriere della Sera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή