Χαμάς: Κρίσιμες επαφές στον άξονα Κατάρ – Αιγύπτου – Ιράν

Χαμάς: Κρίσιμες επαφές στον άξονα Κατάρ – Αιγύπτου – Ιράν

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, συναντήθηκε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ στην Ντόχα και εν συνεχεία μετέβη στο Κάιρο

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 61χρονος Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, είχε σειρά από αξιοσημείωτες συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες, αρχικά στην πρωτεύουσα του Κατάρ και, εν συνεχεία, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Ο Χανίγια συναντήθηκε πρώτα στην Ντόχα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Εν συνεχεία, ο ισχυρός άνδρας της Χαμάς μετέβη στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, όπου ήταν προγραμματισμένο να έχει σειρά από συναντήσεις: μεταξύ άλλων και με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Κάμελ, όπως λέγεται. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Κάιρο μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών ο Χανίγια, η «έδρα» του οποίου βρίσκεται στην Ντόχα.  

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε στο εξωτερικό ο επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, βρέθηκαν θέματα όπως είναι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα και η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.  

«Οι πιέσεις εντείνονται προς την πλευρά του Ισραήλ με ζητούμενο να σταματήσει τις μάχες ώστε να επιτραπούν έτσι η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και η απελευθέρωση των ομήρων», σχολιάζει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Al-Monitor με το βλέμμα στραμμένο στον άξονα Κατάρ-Αιγύπτου.

Με πληροφορίες από Al-Monitor

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή