Αργεντινή: Πρώτες αντιδράσεις για τα σχέδια λιτότητας του Μιλέι

Αργεντινή: Πρώτες αντιδράσεις για τα σχέδια λιτότητας του Μιλέι

Διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία Plaza de Mayo, διεκδικώντας μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τα φτωχότερα στρώματα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες την Τετάρτη, για να διαμαρτυρηθούν κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας, σε ένα πρώτο «τεστ» για τον νέο πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι.

Παρά τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα, οι διαδηλωτές, με επικεφαλής ομάδες που εκπροσωπούν τους ανέργους, κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία Plaza de Mayo, διεκδικώντας μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τα φτωχότερα στρώματα.

Οι αστυνομικές Αρχές κατηύθυναν το σώμα της διαδήλωσης στα πεζοδρόμια ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους.

«Πρόκειται για μια ειρηνική κινητοποίηση. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση. Δεν θέλουμε σύγκρουση», δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο ο Εντουάρντο Μπελιμπόνι, επικεφαλής της αριστερής ομάδας Polo Obrero, η οποία καλούσε στη διαδήλωση.

Αργεντινή: Πρώτες αντιδράσεις για τα σχέδια λιτότητας του Μιλέι-1
REUTERS/Agustin Marcarian

Η προγραμματισμένη πορεία της Τετάρτης έρχεται μετά την παρουσίαση από τον υπουργό Ασφαλείας του Μιλέι, ενός «πρωτοκόλλου» για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, το οποίο επιτρέπει στις ομοσπονδιακές αρχές να εμποδίζουν τους διαδηλωτές να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία, αποκλείοντας δρόμους.

Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που κλείνουν δρόμους μπορεί να χάσουν το δικαίωμά τους σε κρατικές παροχές. Την Τετάρτη, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Μπουένος Αϊρες, μεταδόθηκε επίσημη ανακοίνωση στους επιβάτες που έλεγε: «Οποιος κόβει (την κυκλοφορία), δεν πληρώνεται».

Αργεντινή: Πρώτες αντιδράσεις για τα σχέδια λιτότητας του Μιλέι-2
REUTERS/Agustin Marcarian

Ο Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του με την υπόσχεση να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες, ανακοίνωσε σαρωτικά σχέδια για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας και την καταστολή των διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, σε μια κατεύθυνση ρήξης με κοινωνικές ομάδες που έχουν δεσμευτεί να αντιταχθούν στη «θεραπεία σοκ» που έχει εξαγγείλει.

Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε υποτίμηση του πέσο κατά 54%, περικοπές στις επιδοτήσεις και κατάργηση ορισμένων υπουργείων, μέτρα τα οποία, όπως είπε, είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή