ΗΠΑ: Το δικαστικό μπλόκο συσπειρώνει τους οπαδούς του Τραμπ

ΗΠΑ: Το δικαστικό μπλόκο συσπειρώνει τους οπαδούς του Τραμπ

Η δικαστική απόφαση του Κολοράντο τον κρίνει ως στασιαστή και άρα αποκλείει τη συμμετοχή του στις προκριματικές εκλογές

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΕΝΒΕΡ. Το δικαίωμα να παρουσιασθεί ως υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές του Κολοράντο στέρησε από τον Τραμπ με απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας, επικαλούμενο το άρθρο 14 του συντάγματος, το οποίο δεν επιτρέπει σε στασιαστή να αναλάβει την προεδρία. Η ιστορική απόφαση, που τον αποκλείει από κάθε δημόσιο θώκο, είναι πρωτοφανής στην αμερικανική ιστορία και σηματοδοτεί την πρώτη καταδίκη του Τραμπ για την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η απόφαση δεν έχει ομοσπονδιακή ισχύ, ενώ το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας ανέστειλε την εφαρμογή της απόφασής του μέχρι την 4η Ιανουαρίου. Δικαστικές προσφυγές κατά της υποψηφιότητας του Τραμπ έχουν κατατεθεί σε 25 πολιτείες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Η υπόθεση του Κολοράντο, όμως, αποτελεί τη σοβαρότερη μέχρι στιγμής απειλή για την εκστρατεία του Τραμπ.

Εφεση στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει ο Τραμπ στην απόφαση του δικαστηρίου του Κολοράντο. Η αναστολή εφαρμογής της απόφασης σημαίνει πως αν το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ –και η συντηρητική πλειοψηφία του– αποδεχθεί την έφεση του τέως προέδρου, το όνομα του Τραμπ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της προκριματικής αναμέτρησης του Κολοράντο, εφόσον το ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστικό όργανο δεν θα έχει εκδώσει την απόφασή του.

Στην απόφασή τους, τα μέλη του δικαστηρίου του Κολοράντο αναφέρουν: «Ο πρόεδρος Τραμπ μας ζητάει να υπακούσουμε στο άρθρο 14 και να αποκλείσουμε κάθε επίορκο στασιαστή, εκτός από τον ισχυρότερο όλων. Αυτό είναι ασύμβατο με το πνεύμα και το γράμμα του άρθρου 14».

Ο τέως πρόεδρος θα καταθέσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ κατά της πρωτοφανούς καταδίκης.

Το 14ο άρθρο του συντάγματος και η τροποποίησή του το 1868 αποσκοπούσαν στον αποκλεισμό πρώην στελεχών της κυβέρνησης και του στρατού της συνομοσπονδίας των νότιων πολιτειών από θέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σπάνια χρησιμοποιήθηκε στη σύγχρονη εποχή και ποτέ εναντίον πρώην προέδρου.

ΗΠΑ: Το δικαστικό μπλόκο συσπειρώνει τους οπαδούς του Τραμπ-1
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική εκδήλωση στην Αϊόβα. Η υποψία ότι ο τέως πρόεδρος υποκίνησε το πλήθος στο Καπιτώλιο, καθώς και η απόφασή του να διεκδικήσει νέα θητεία στον Λευκό Οίκο, οδήγησαν σε αγωγές με αίτημα τον αποκλεισμό του από τις εκλογές σε πάνω από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ. [A.P. Photo/Charlie Neibergall]

Οι ταραχές της 6ης Ιανουαρίου και η υποψία ότι ο Τραμπ υποκίνησε το πλήθος, καθώς και η απόφασή του να διεκδικήσει νέα θητεία στον Λευκό Οίκο, οδήγησαν σε αγωγές με αίτημα τον αποκλεισμό του σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες της χώρας.

Στη Μινεσότα, δικαστήριο της πολιτείας απέρριψε αγωγή που ζητούσε τον αποκλεισμό του Τραμπ από το ρεπουμπλικανικό ψηφοδέλτιο, ενώ στο Μίσιγκαν το εφετείο δικαίωσε την εκστρατεία Τραμπ και το αίτημα για συμμετοχή στις προκριματικές της πολιτείας. Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου του Κολοράντο οδήγησε σε συσπείρωση των Ρεπουμπλικανών, με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Τραμπ να εμφανίζονται αλληλέγγυοι. Η πρώην πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι είπε μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στην Αϊόβα: «Δεν πρέπει οι δικαστές να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις. Οι ψηφοφόροι είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι οι δικαστές να μας λένε ποιον μπορούμε ή δεν μπορούμε να ψηφίσουμε».

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Η Αριστερά επικαλείται τη δημοκρατία προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάχρηση εξουσίας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την αυθαίρετη αφαίρεση υποψηφίου από το ψηφοδέλτιο». Ακόμη και ο πλέον επίμονος εσωκομματικός επικριτής του Τραμπ, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, τάχθηκε κατά της δικαστικής απόφασης: «Δεν πιστεύω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να αποκλεισθεί από την προεδρία χάρη σε δικαστική απόφαση. Πιστεύω ότι πρέπει να αποκλεισθεί από την προεδρία από τους ψηφοφόρους της χώρας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή