Μακρόν: Με ακροδεξιά στήριξη πέρασε το μεταναστευτικό

Μακρόν: Με ακροδεξιά στήριξη πέρασε το μεταναστευτικό

Μέλη του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας κάνουν λόγο για «φιλί του θανάτου» από τη Μαρίν Λεπέν, που μίλησε για «ιδεολογική νίκη»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε τελικά αργά το βράδυ της Τρίτης από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, αφήνοντας όμως την κυβέρνηση Μακρόν «πληγωμένη».

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 349 ψήφους υπέρ έναντι 186 κατά, στηρίχθηκε με ενθουσιασμό από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν. «Πρόκειται για μία ιδεολογική νίκη», δήλωσε η Λεπέν σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των διαδικασιών. «Ο νόμος κατοχυρώνει πλέον […] το πλεονέκτημα των Γάλλων έναντι των αλλοδαπών που βρίσκονται στην επικράτειά μας σε σχέση με συγκεκριμένες κοινωνικές παροχές με τρόπο που μέχρι σήμερα δεν ήταν όσο αυστηρός θα μας άρεσε». Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο είχε επικριθεί έντονα στην πρώτη του παρουσίαση την προηγούμενη εβδομάδα, με την κυβέρνηση Μακρόν να παίρνει τελικώς την απόφαση να το θέσει υπό ψήφιση παρά τις αντιδράσεις αντιπάλων αλλά και συμπολιτευομένων.

Αντιδράσεις

Η «αριστερή» πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασε έντονες αντιδράσεις κατηγορώντας τον Μακρόν και την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν ότι ενδίδουν στις πιέσεις της Δεξιάς. Επιστέγασμα των αντιδράσεων του κυβερνητικού στρατοπέδου υπήρξε μάλιστα η υποβολή παραίτησης εκ μέρους του υπουργού Υγείας Ορελιέν Ρουσό, ο οποίος ζήτησε να απαλλαγεί από το αξίωμά του σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αλλοι βουλευτές του Μακρόν κατήγγειλαν τη συνεργασία με την άκρα Δεξιά, σχολιάζοντας πως η Λεπέν έδωσε στο κυβερνών κόμμα το «φιλί του θανάτου».

Ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Σε διάγγελμα που απηύθυνε χθες το απόγευμα, δήλωσε πως δεν συμφωνεί με όλα τα σημεία του νέου νόμου, αλλά ότι αναγκάστηκε να κάνει υποχωρήσεις καθώς «το είχε ανάγκη η χώρα», ενώ πρόσθεσε πως οι ξένοι εξακολουθούν να είναι καλοδεχούμενοι στη Γαλλία.

Σημεία-κλειδιά του νομοσχεδίου αποτελούν –μεταξύ άλλων– η αυστηροποίηση των κανονισμών για την παράνομη μετανάστευση, ο περιορισμός της πρόσβασης σε επιδόματα πρόνοιας, ενώ προβλέπει πως ορισμένες παροχές κοινωνικής ασφάλισης για μετανάστες θα απαιτούν πέντε χρόνια παραμονής στη χώρα ή 30 μήνες εργασίας.

Επιπλέον, καθιστά δυσκολότερη τη λήψη γαλλικής υπηκοότητας από παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στη Γαλλία και αυστηροποιεί τους κανόνες για τους ξένους φοιτητές.

Από την πλευρά τους, βουλευτές της αντιπολίτευσης σήκωσαν κατά τη διάρκεια της ψήφισης πλακάτ με τις λέξεις Liberté, Égalité, Fraternité (ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη – το ιδρυτικό μότο της γαλλικής δημοκρατίας), ενώ ο επικεφαλής της αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν, προέτρεψε τους βουλευτές του Μακρόν να μην επιτρέψουν στην Ακροδεξιά να θέτει την ατζέντα της κυβέρνησης.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν έχει φέρει την Ακροδεξιά στο προσκήνιο μόνο στη Γαλλία. Νωπό είναι ακόμη το σοκ της απρόσμενης εκλογικής νίκης του Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, ο οποίος υπόσχεται να κλείσει τα τζαμιά και να απαγορεύσει το Κοράνι.

Κυρίαρχο ζήτημα

Οι ροές μεταναστών που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές (κυρίως σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) και προωθούνται στην ενδοχώρα της ηπείρου, φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποτελούν κυρίαρχο ζήτημα στην ατζέντα των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, πράγμα που προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν τα απανταχού ακροδεξιά κόμματα, όπως σχολιάζει χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή