Υπό τον κίνδυνο προστίμων τα σχολεία χωρίς… φάτνη στην Ιταλία

Υπό τον κίνδυνο προστίμων τα σχολεία χωρίς… φάτνη στην Ιταλία

Για μέτρο περισπασμού του ιταλικού λαού από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, έκαναν λόγοι οι πολέμιοι του νομοσχεδίου.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Μέτρα πάταξης λαμβάνει η κυβέρνηση της Ιταλίας κατά των σχολείων που καταργούν τις χριστουγεννιάτικες φάτνες στο πλαίσιο της ευρύτερης θρησκευτικής αποδοχής.  

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη έχει στόχο την «προστασία των πολιτιστικών ριζών» της χώρας, με την προώθηση των «παραδοσιακών» εορτασμών Χριστουγέννων και Πάσχα. 

Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, στα σχολεία των οποίων οι διευθυντές επιλέγουν να μην εγκαταστήσουν φάτνες, ενδέχεται να επιβληθεί πρόστιμο

Η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο από σχολικά σωματεία, όσο και από την ιταλική αντιπολίτευση. 

«Εδώ και μερικά χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες απαράδεκτων και ντροπιαστικών αποφάσεων από κάποια σχολεία που απαγορεύουν τις φάτνες ή τροποποιούν την πεμπτουσία των Χριστουγέννων, κάνοντας απίθανες εορταστικές εκδηλώσεις, ώστε να μην προσβάλλουν τους πιστούς άλλων θρησκειών» τόνισε η Λαβίνια Μενούνι, βουλεύτρια του κυβερνώντος κόμματος Fratelli d’Italia‎ (Αδέρφια της Ιταλίας) που παρουσίασε το νομοσχέδιο.

Υπό την προωθούμενη νέα νομοθεσία, τα σχολεία δεν θα είναι σε θέση να εμποδίζουν «πρωτοβουλίες που προωθούν γονείς, μαθητές ή αρμόδιοι σχολικοί φορείς με στόχο δραστηριότητες που συνδέονται με παραδοσιακές γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, όπως οι φάτνες ή οι θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με αυτές» συνέχισε. 

«Επιτρέποντας την μετατροπή των ιερών Χριστουγέννων σε ένα άλλο ανώνυμο είδος εορτασμού θα συνιστούσε διάκριση κατά των μαθητών και των οικογενειών τους που πιστεύουν στην επικρατούσα θρησκεία, καθώς και επίθεση στις αξίες και την βαθύτερη παράδοση του λαού μας» κατέληξε η ίδια. 

Αντιδράσεις

«Αντί να κυβερνούν τη χώρα, ένα χρέος που δεν ξέρουν πώς να ασκήσουν, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν “όπλα περισπασμού“, όπως αυτός ο νόμος κατά των διευθύνσεων που συναινούν σε απομάκρυνση των φατνών από τα σχολεία» κατήγγειλε η Λουάνα Ζανέλα, από το κόμμα των Πρασίνων. 

Ο Ατίλιο Φράτα, πρόεδρος της ένωσης διευθυντών σχολείων, χαρακτήρισε το προωθούμενο νομοσχέδιο «φάρσα». 

«Απορώ πώς μπορεί κάποιος να δίνει σημασία σε τέτοιες ειδήσεις» τόνισε, προσθέτοντας πως «Είμαστε αντιμέτωποι με μέτρα που είναι χρήσιμα μόνο για να αποσπούν την προσοχή των Ιταλών από τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων και της χώρας». 

«Κινήσεις όπως αυτή, που παρεμβαίνουν, μεταξύ άλλων, στην αυτονομία των σχολείων, δεν είναι αποδεκτές. Θα υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την αρχή της σχολικής αυτονομίας και τον κοσμικό χαρακτήρα των δημόσιων σχολείων» διεμήνυσε η Τζιάνα Φρακάσι, επικεφαλής της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην εκπαίδευση.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT