Τουρκία: Αποφυλάκιση αντιπολιτευόμενου βουλευτή διέταξε το Συνταγματικό Δικαστήριο

Τουρκία: Αποφυλάκιση αντιπολιτευόμενου βουλευτή διέταξε το Συνταγματικό Δικαστήριο

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφαίνεται υπέρ της αποφυλάκισης του Τζαν Αταλάι

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου βουλευτή, Τζαν Αταλάι, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Μάιο με το Εργατικό Κόμμα (TİP), ενώ ήταν στη φυλακή. 

Το Δικαστήριο ζήτησε ομόφωνα να αποφυλακιστεί ο 47χρονος δικηγόρος ο οποίος κρατείται από τον Απρίλιο του 2022, όπως αναφέρεται στην απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα. Οι δικαστές έκριναν ότι δεν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματά του στην «ελευθερία» και την «ατομική ασφάλεια» ενώ παραβιάστηκε επίσης το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και της πολιτικής δράσης.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφαίνεται υπέρ της αποφυλάκισης του Αταλάι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών με την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης». Η πρώτη απόφαση, τον Οκτώβριο, αμφισβητήθηκε από το Ακυρωτικό Δικαστήριο το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητά της, γεγονός που προκάλεσε κρίση μεταξύ των δύο δικαστικών θεσμών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε τότε με την πλευρά του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατηγορώντας το Συνταγματικό Δικαστήριο για σωρεία λαθών.

Ο Τζαν Αταλάι είναι ο ένας από τους επτά ανθρώπους που καταδικάστηκαν πέρυσι μαζί με τον Οσμάν Καβαλά για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, με την κατηγορία ότι χρηματοδότησαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013. Τόσο ο Αταλάι όσο και ο Καβαλά έκαναν λόγο για «πολιτική» δίκη και για «πλασματικές κατηγορίες». Το Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε απορρίψει την έφεση του Αταλάι τον Ιούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT