Πακιστάν: Επιθέσεις ενόπλων και βομβιστών – 664 περιστατικά σε 11 μήνες

Πακιστάν: Επιθέσεις ενόπλων και βομβιστών – 664 περιστατικά σε 11 μήνες

Πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται ομάδες ακραίων ισλαμιστών που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους πρώτους 11 μήνες του 2023 στο Πακιστάν σημειώθηκαν συνολικά 664 επιθέσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 67% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου PICSS που έχει την έδρα του στο Ισλαμαμπάντ.

Από αυτές τις σχεδόν 650 επιθέσεις ωστόσο, σχεδόν όλες (93%) έλαβαν χώρα σε μόνον δύο επαρχίες του Πακιστάν: στο Μπαλουχιστάν στα νοτιοδυτικά και στο Χιμπέρ Παχτούνκουα στο βορειοδυτικά.

Πίσω από αυτές τις επιθέσεις, βρίσκονται ομάδες ακραίων ισλαμιστών που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν (Tehreek-e-Jihad Pakistan / TJP, TTP).

Σημειώνεται ότι μέσα στο 2023 πραγματοποιήθηκαν στο Πακιστάν επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο συνολικά πολλών εκατοντάδων ανθρώπων.

Η βία άρχισε να κλιμακώνεται εκ νέου, έπειτα από την περσινή απόφαση των Πακιστανών Ταλιμπάν (TTP) να αποχωρήσουν μονομερώς από την εκεχειρία στην οποία είχαν καταλήξει με τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν. Θα πρέπει να συνυπολογισθεί, μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τις εξελίξεις, και η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία του Αφγανιστάν το οποίο έχει κοινά σύνορα με τις πακιστανικές επαρχίες του Μπαλουχιστάν και του Χιμπέρ Παχτούνκουα.    

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή